Wat betekent dit voor gestarte en nieuwe aanvragen van een projectvergunning?
De aangepaste dierproevenregeling gaat in op 1 januari 2021. Dat betekent dat een aanvraag vanaf dat moment moet worden ingediend op de nieuwe formulieren. De CCD realiseert zich dat aanvragen die begin 2021 worden ingediend nu al in ver stadium van ontwikkeling zijn. De CCD zal daarom tot 1 april 2021 ook de huidige formulieren accepteren. Het gaat hierbij dan om het aanvraagformulier, het projectvoorstel en de bijlage dierproeven. In de nieuwe formulieren staan echter een aantal nieuwe vragen. De informatie die daar gevraagd wordt, dient ook te worden verstrekt als de aanvraag wordt ingediend op de huidige formulieren. Indien deze informatie ontbreekt, zal de CCD de aanvrager hierover aanvullende vragen stellen.
Voor de NTS geldt deze overgangsperiode niet. De NTS van elke vergunde aanvraag die na 1 januari wordt ingediend, moet namelijk gepubliceerd worden op de website van de Europese Commissie. Dit betekent dat vanaf 1 januari alleen gebruik worden gemaakt van het door de Europese Commissie (EC) opgestelde formulier voor de NTS. Hoe het proces van uploaden er precies uit gaat zien, is nog niet geheel duidelijk. De EC ontwikkelt hiervoor meerdere mogelijkheden, waaronder uploaden door de aanvrager zelf. Dit bevindt zich echter allemaal nog in de test en ontwikkelfase. Zolang dit allemaal niet geheel duidelijk is, zal de CCD de NTS-en zelf uploaden op de website van de EC nadat de vergunning is afgegeven. Mocht dit in de toekomst anders worden, zullen we dit publiceren op onze website.
Wat betekent dit voor het indienen van de beoordeling achteraf?
In het kader van de beoordeling achteraf moet een aanvrager ook een aanvulling op de NTS aanleveren. Ook deze aanvullingen op de NTS moeten na 1 januari 2021 worden gepubliceerd op de website van de EC. Dit geldt naar verwachting echter alleen voor aanvragen die na 1 januari 2021 worden vergund. Ook hiervoor moet gebruik worden gemaakt van een door de EC opgesteld formulier. Het formulier van de aanvulling op de NTS is echter nog niet vastgesteld. Zodra dit formulier beschikbaar is, en meer duidelijk is over dit proces, zullen wij dit publiceren op onze website. Voor het indienen van een beoordeling achteraf voor aanvragen die vergund zijn voor 1 januari 2021 kan nog gebruik worden gemaakt van het huidige formulier voor de aanvulling van de NTS.
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de formulieren en de NTS?
In het formulier ‘aanvraag projectvergunning dierproeven’ worden een aantal nieuwe administratieve vragen gesteld, maar er zijn ook vragen verwijderd. Door de toegevoegde vragen kan de CCD de betaling van de leges door de aanvrager vergemakkelijken en de Instanties voor Dierenwelzijn op de hoogte houden van de voortgang van het vergunningverleningsproces. Het formulier ‘aanvraag projectvergunning dierproeven’ wordt ook gebruikt voor het wijzigen van eerder afgegeven projectvergunningen. In het formulier kan een aanvrager nu ook aangeven wat de wijziging inhoudt en waarom deze noodzakelijk is voor het behalen van de doelstelling. De CCD kan een wijzigingsaanvrager hierdoor beter beoordelen.
Het formulier ‘format projectvoorstel’ is aangepast om te zorgen voor een betere aansluiting op het adviesformulier voor de DEC’s. Verder is een vraag over de onderzoeksstrategie aangepast waarover de CCD vaak toelichtende vragen moest stellen aan aanvragers.
Op verzoek van de Instanties voor Dierenwelzijn is de volgorde van de vragen in het formulier ‘bijlage dierproeven’ aangepast. Verder is een aantal vragen verduidelijkt en is een vraag toegevoegd over het doden van dieren waarover heel vaak toelichtende vragen gesteld moesten worden. Tot slot worden aanvragers gevraagd informatie over aantallen dieren en ongerief op een overzichtelijkere manier aan te leveren, zodat de CCD daarover minder vragen hoeft te stellen tijdens de beoordeling van de aanvraag.
In de NTS wordt nu gevraagd bij de opbrengsten een onderscheid te maken tussen voordelen op korte termijn (binnen de looptijd van het project) en voordelen op lange termijn (die mogelijk pas worden bereikt nadat het project is afgerond). Daarnaast dienen aanvrager aan te gegeven hoeveel van de dieren die in leven blijven bestemd zijn voor hergebruik, adoptie of terugplaatsing in habitat of houderijsysteem. Tot slot dienen aanvragers de bestemming van de dieren te onderbouwen in de NTS. Het nieuwe NTS formulier, het formulier ‘aanvraag projectvergunning dierproeven’ en toelichting zullen binnekort worden gemaild aan alle vergunninghouders. Deze zijn om technische redenen namelijk nog niet te publiceren op onze website.