Harmonisatie beleid genetisch gewijzigde dieren - update
Op 15 april 2022 kondigden wij in een nieuwsbericht aan dat de handreiking ‘Het genereren, fokken, genotyperen, monitoren en huisvesten van genetisch gewijzigde dieren’ wordt gewijzigd per 1 januari 2023. De herziening volgt op de opdracht van het Ministerie van LNV aan de CCD om de aanbevelingen uit het consensus document ‘working document on genetically altered animals’ van de Europese Commissie uit 2021 te implementeren.
De handreiking is een nadere invulling van de Nederlandse Wet op de dierproeven (Wod) en stelt een kader voor de vergunningplicht ten aanzien van het fokken en aanhouden van genetisch gewijzigde lijnen.
Na overleg met verschillende partijen uit het werkveld hebben wij besloten om de tijdslijn voor de implementatie van de herziene handreiking aan te passen. De eerdere tijdslijn komt hiermee te vervallen. Hieronder geven we graag aan hoe de nieuwe tijdslijn eruit komt te zien.
Publicatie, december 2022
De herziene handreiking wordt medio december gepubliceerd op de website van de CCD, na bespreking met het Gebruikersplatform van de CCD
Implementatie, 1 januari 2023
De herziene handreiking treedt per 1 januari 2023 in werking. Vergunningaanvragen kunnen direct vanaf 1 januari 2023 volgens de herziene handreiking worden geschreven (aanvrager, IvD) en beoordeeld (DEC, CCD). Lopende vergunningen blijven gewoon geldig
Overgangsperiode
Op 1 januari 2023 zal ook een overgangsperiode ingaan van minimaal een jaar. Tijdens deze periode kunnen instellingen hun interne processen en vergunningen op orde brengen. De NVWA heeft in overleg met de CCD besloten dat gedurende de overgangsperiode niet gehandhaafd zal worden op de vergunningsplicht voor proefdieren die voor 1 januari 2023 buiten de vergunningplicht vielen.
Registratie
Uit het veld hebben wij vragen gekregen over de gevolgen van de herziening van de handreiking voor de dierproevenregistratie. Deze valt echter niet onder de verantwoordelijkheden van de CCD, maar van de NVWA. De NVWA zal in de ‘Werkgroep Jaarregistratie’, waarin het dierproevenveld door meerdere sectorpartijen vertegenwoordigd is, concrete afspraken maken over de exacte invulling van de jaarregistratie op basis van de herziene handreiking.