Nieuwe voorzitter CCD: Henk Jan Ormel

Henk Jan Ormel is vanaf 1 september 2024 de nieuwe voorzitter van de Centrale Commissie Dierproeven. Hij is oud-Kamerlid, dierenarts en expert van de Voedsel en Landbouw Organisatie van de Verenigde Naties (FAO). 

Henk Jan is tot vandaag, 15 juli 2024, nog lid van het Europees Parlement. Na 15 juli zal hij de politiek verlaten. Henk Jan is ook als One Health expert voor de WHO betrokken bij landen evaluaties van de International Health Regulations (IHR2005). 

Hij was voor FAO coördinator van de samenwerking tussen FAO, WHO en World Organisation for Animal Health (WOAH). Daarnaast was hij coördinator van het Global Framework-Transboundary Animal Diseases (GF-TADS) en de FAO working group on AMR (antibioticumresistentie). Voorafgaande aan zijn FAO werkzaamheden is Henk Jan 10 jaar Tweede Kamerlid geweest en 19 jaar praktiserend dierenarts. Tijdens zijn Kamerperiode was hij onder andere woordvoerder proefdieren en heeft hij zich actief ingezet voor vermindering, verfijning en vervanging van proefdiergebruik.

Henk Jan: “Ik verheug mij op de samenwerking met zoveel deskundigen in de universitaire wereld en bij bedrijven, met de leden van de CCD, met de DEC’s, met het ministerie van LVVN, met de NWVA, met het NCad, en met al die andere stakeholders die zich inzetten voor onderzoek en onderwijs die ook staan voor het welzijn van proefdieren. Vanuit mijn praktijk als dierenarts ben ik de politiek ingestapt. En na een tussenstop van 10 jaar bij de FAO in Rome en een aantal maanden Europarlement, stap ik nu vanuit de politiek naar de dagelijkse praktijk van de ethische afweging voor het gebruik van proefdieren.

Ik onderschrijf het belang van het gebruik van proefdieren voor biomedisch wetenschappelijk onderzoek, maar ben mij tegelijkertijd bewust van de maatschappelijke wens om dierproeven zoveel als mogelijk te verminderen, verfijnen en te vervangen. Ik zie uit naar samenwerking met de zeer deskundige leden van de CCD en alle actoren in het proefdierveld.

De komende periode zal in het teken staan van overdracht van de vertrekkende voorzitter, Ludo Hellebrekers. En van kennismaking met het veld en van inlezen in alle vraagstukken, waar ik als voorzitter mee te maken krijg. Ik kan dan een goede start maken met het werk per 1 september.” 

U kunt de nieuwe voorzitter bereiken op zbo-ccd@rvo.nl.