Symposium 10 jaar Centrale Commissie Dierproeven: een terugblik en een vooruitblik
Op woensdag 2 oktober vond, onder leiding van Jan Staman, in Villa Jongerius het jubileumsymposium plaats ter ere van het 10-jarig bestaan van de Centrale Commissie Dierproeven (CCD). Tijdens deze bijeenkomst blikten experts terug op een decennium aan veranderingen in het proefdieronderzoek en werd er vooruitgekeken naar de toekomst met meer proefdiervrije innovaties. Hoogtepunten van het symposium waren de drie sprekers, de officiële introductie van de nieuwe voorzitter Henk Jan Ormel , en de afronding van het symposium door Petra de Kam, plaatsvervangend Secretaris-generaal (pSG) van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
Introductie van nieuwe voorzitter Henk Jan Ormel
Na de bijdrage van Ludo Hellebrekers werd tijdens een digitale plechtigheid Henk Jan Ormel officieel geïntroduceerd als de nieuwe voorzitter van de CCD. In zijn toespraak onderstreepte Ormel het belang van het voortzetten van de huidige koers, met een sterkte focus op verdere vervanging, verfijning en vermindering van het gebruik van proefdieren terwijl tegelijk belangrijk wetenschappelijk onderzoek kan blijven plaatsvinden. Hij sprak over uitdagingen die er voor de CCD liggen en benadrukte zijn toewijding aan deze taak.
Oud-Kamerlid drs. F.P. (Frank) Wassenberg (PvdD) over de transitie naar proefdiervrije innovaties
Oud-Kamerlid Frank Wassenberg opende het symposium met een reflectie op de ontwikkelingen in het proefdierenveld van het afgelopen decennium. Hij besprak de voortgang in de transitie naar proefdiervrije innovaties en stelde de vraag of de ambitie om tegen 2035 een proefdiervrije wetenschap te realiseren haalbaar is. Hoewel er veelbelovende ontwikkelingen zijn, gaf Wassenberg aan dat er nog belangrijke stappen gezet moeten worden om dit streven mogelijk te maken. Lees meer over Frank Wassenberg en de transitie naar proefdiervrije innovaties.
Dr. H.H.W. (Herman) Silljé, Hoofd Experimenteel Cardiologisch Laboratorium, UMCG over hartfalen onderzoek met en zonder diermodellen
Herman Silljé van het UMCG besprak zijn onderzoek naar hartfalen, één van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Hij legde uit welke ziektemechanismen ten grondslag liggen aan hartfalen en lichtte de rol van diermodellen toe, die naast andere modellen zoals door gebruik van AI, worden ingezet in dit onderzoek. Daarnaast ging hij in op de toekomst van proefdiervrije modellen en de mogelijkheden om de complexiteit van de menselijke situatie na te bootsen. Hoewel dierproeven nog steeds belangrijk zijn, liet hij zien dat proefdiervrije innovaties terrein winnen. Lees meer over Herman Silljé en zijn onderzoek naar hartfalen.
Aftredend voorzitter prof. dr. L. (Ludo) Hellebrekers blikt terug op 10 jaar CCD
De aftredende voorzitter Ludo Hellebrekers reflecteerde op de oprichting en het werk van de CCD in de afgelopen 10 jaar. Hij benadrukte de rol van de CCD bij het toepassen van regels en richtlijnen voor proefdieronderzoek. Hij gaf daarbij een overzicht van het aantal toegekende vergunningsaanvragen en de doorlopen juridische procedures. Daarnaast benadrukte hij de hechte samenwerking in de keten met de dierexperimentencommissies (DEC’s), met instanties voor dierenwelzijn (IvD’s), met onderzoekers en met het Ministerie. Hij sloot zijn bijdrage af met een blik op de uitdagingen die nog in het verschiet liggen. Lees meer over de terugblik van Ludo Hellebrekers.
Afronding door drs. Petra de Kam, pSG ministerie van LVVN
Het symposium werd afgesloten door Petra de Kam, plaatsvervangend Secretaris-generaal. In haar bijdrage gericht aan de aftredende voorzitter Ludo Hellebrekers, sprak ze haar dank uit voor zijn jarenlange inzet en leiderschap bij de CCD en prees zijn rol in het verbeteren van het vergunningsstelsel rondom proefdieronderzoek.
Het symposium bood niet alleen een waardevolle terugblik op de afgelopen tien jaar, maar gaf ook een inspirerende blik op de toekomst.