NTS 20185224 Ziekteverloop en behandeling van diastolisch hartfalen in varkens met risicofactoren

Bij hartfalen pompt het hart onvoldoende bloed rond om aan de vraag van het lichaam te voldoen. Dit kan worden veroorzaakt doordat het hart niet goed samenknijpt, bijvoorbeeld na een hartinfarct. Er is dan sprake van systolisch hartfalen. Echter, ook wanneer het hart niet meer goed kan ontspannen en dus zich niet goed kan vullen met bloed, kan er onvoldoende bloed  rondgepompt worden. Deze vorm van hartfalen wordt diastolisch hartfalen genoemd. Wanneer dit gebeurt zullen de patiënten dezelfde klachten hebben als bij systolisch hartfalen, vaak optredend na een hartaanval. We weten dat de aanwezigheid van bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals suikerziekte (diabetes mellitus), hoog cholesterol en nierschade, kunnen leiden tot de ontwikkeling van diastolisch hartfalen. Daarnaast komt diastolisch hartfalen vooral voor bij vrouwen na de overgang. Echter, tot heden weten we nog niet precies hoe deze risicofactoren precies bijdragen aan het ontstaan van diastolisch hartfalen. Dit betekent ook dat er nog geen behandeling voor deze ziekte is. In dit onderzoek zal de ontwikkeling van diastolisch hartfalen bestudeerd worden. Het doel is om te onderzoeken welke mechanismen precies een rol spelen in de ontwikkeling van diastolisch hartfalen ten gevolge van de aanwezigheid van risicofactoren (suikerziekte, hoog cholesterol en nierschade). Daarnaast beogen we de invloed van geslacht en menopauze op de ontwikkeling van diastolisch hartfalen te bestuderen. Met deze kennis zullen we proberen een geschikte therapie te ontwikkelen en te testen. Verder, willen we begrijpen welke invloed geslacht en menopauze kunnen hebben op het succes van de therapie. Dit kunnen we onderzoeken door diabetes mellitus, hoog cholesterol en chronische nierschade te induceren in een varken. De volgende specifieke vragen willen we daarmee beantwoorden:

1. Welke mechanismen spelen een rol in de ontwikkeling van diastolisch hartfalen?
2. Welke therapieën zijn geschikt om diastolisch hartfalen te behandelen?
3. Is er een verschil in ontwikkeling en/of succes van behandeling van diastolisch hartfalen in premenopauzale vrouwen, mannen en postmenopauzale vrouwen?

Het overkoepelende doel van deze aanvraag is dus om diastolisch hartfalen beter te begrijpen in vrouwen en mannen om zo nieuwe therapieën te kunnen ontwikkelen en testen.

Met dit project verwachten we een beter inzicht te krijgen in (1) de rol van risicofactoren op de ontwikkeling van diastolisch hartfalen, (2) een nieuwe therapie te vinden om diastolisch hartfalen mee te kunnen behandelen en (3) de invloed van geslacht en menopauze op ziekteontwikkeling van diastolisch hartfalen en effectiviteit van therapie.

In dit onderzoek wordt gewerkt met varkens.