NTS 2016683-2 Het ontwikkelen van nieuwe muizenstammen ten behoeve van fundamenteel en translationeel onderzoek

Genen zijn de dragers van de erfelijke informatie. Van de mens is de gehele genetische code in het DNA opgehelderd, maar van de meeste genen is nog onbekend wat de functie is in normale ontwikkeling en in ziektes zoals kanker. In veel studies wordt de muis als model voor de mens gebruikt mede omdat het genoom van de muis zeer sterk overeenkomt met dat van de mens. Daarbij is het mogelijk om in de muis de genetische code aan te passen. Het vervaardigen van genetische gemodificeerde muizenstammen geeft de mogelijkheid tot het bestuderen van het effect van een specifieke gen modificatie in de normale ontwikkeling en welke rol deze heeft tijdens een ziekteproces.Het aanpassen van de genetische code in muizen is een specialistisch proces en kan het beste worden uitgevoerd in een toegewijde faciliteit, een zogenaamde transgenese faciliteit. De doelstelling van deze faciliteit en dit project is:

  1. genetische gemodificeerde muizen te genereren ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.
  2. het invriezen van sperma of embryo’s (cryopreservatie) van genetisch gemodificeerde muizen stammen.
  3. Het terughalen van muizenstammen (rederivatie) uit ingevroren embryos en sperma. Bij de laatste wordt eerste In Vitro Fertilizatie (IVF) toegepast.

Genetische gemodificeerde dieren staan aan de basis van veel fundamenteel en translationeel onderzoek. Het bestuderen van muizen waarin een gen is aan- of uitgeschakeld levert belangrijke informatie op over de functie van dat gen in de vroege ontwikkeling, tijdens veroudering of tijdens een ziekte proces. Ook kunnen ziektes zoals kanker worden nagebootst in muizen door het aanzetten van genen die de groei van cellen bevorderen of het uitzetten van genen die de groei van cellen juist remmen. Muismodellen voor ziektes als kanker kunnen worden toegepast voor het testen van potentiele therapieën en kunnen belangrijke informatie opleveren over waarom een bepaalde therapie wel of niet aanslaat. Academische instellingen in Nederland spelen een voorname rol in de ontwikkeling en bestudering van muismodellen. Een transgenese faciliteit biedt de mogelijkheid tot hoogwaardige genetische gemodificeerde muizen die perfect aansluiten bij de vraagstelling van de onderzoeker. Daarbij kan een transgenese faciliteit de beschikbaarheid van deze nieuwe genetische gemodificeerde muizenstammen voor de wetenschap garanderen door in een vroeg stadium sperma of embryo’s in te vriezen en deze langdurig op te slaan in vloeibaar stikstof. Op aanvraag kan het sperma of embryo’s worden gebruikt voor rederivatie van een muizenstam. Verder bieden de optimalisaties van technieken en processen binnen de faciliteit ruimte tot vermindering van proefdieren en verfijning van methodes.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.

Dit betreft een melding.