NTS 20173525-1 Bescherming tegen allergisch astma door middel van schistosoma moleculen

Astma is een chronische longziekte, gekenmerkt door piepen op de borst,  benauwdheid, hoesten en chronische ontsteking in de longen waarbij mede
cellen van het afweersysteem betrokken zijn. Allergische stoffen of virale infecties vormen een belangrijke trigger voor een verstikkende longaanval. Mogelijk zijn levensstijlveranderingen onderhevig aan de toename van allergisch astma bij kinderen. Deze veranderingen hebben geleid tot minder contact met micro-organismen. Terwijl een rijke en frequente blootstelling aan micro-organismen juist de ontwikkeling van het afweersysteem ten goede komt en daarmee ziektes zoals allergisch astma voorkomt. In sommige gebieden van de wereld komen allergieën en astma nog steeds weinig voor. Dit zijn vaak plattelandsgebieden waar mensen nog leven zoals vroeger en waar infecties met wormen, zoals bilharzia, nog steeds gebruikelijk zijn. Deze wormen kunnen ons afweersysteem manipuleren en daarmee afweerreacties tegen zichzelf onderdrukken en hun overleving veiligstellen. Wij willen begrijpen hoe bilharzia het afweersysteem beïnvloedt, en dit toepassen zonder de nadelige gevolgen van de infectie zelf. Dit onderzoek richt zich op het identificeren van schistosoma moleculen die geschikt zijn voor immunotherapie van allergische astma.

Het identificeren van schistosoma moleculen die specifiek ontstekingsprocessen in allergisch astma kunnen onderdrukken. Deze kennis is cruciaal om het beschermende effect van bilharzia te vertalen in nieuwe therapie voor astma, maar dan zonder de nadelige effecten van worminfecties zelf.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.

Dit betreft een aanpassing op het oorspronkelijke project.