NTS 20184825-2 Onderzoek naar de afweerrespons bij infectieziekten

In dit project gaan we bepalen hoe de afweerrespons er uit ziet nadat de cellen van het afweersysteem een ziekteverwekker (pathogeen) hebben herkend. Herkenning van ziekteverwekkers door onze afweercellen is een cruciaal proces in het voorkomen van (chronische) infectieziekte.

We willen graag bepalen welke componenten in de immuunrespons betrokken zijn in dit proces en onderzoeken of we die kennis kunnen gebruiken om de immuunrespons te verbeteren. Van een aantal componenten is al bekend dat deze ziekteverwekkers kunnen herkennen, maar er is nog veel onbekend. We voeren dit onderzoek uit met drie belangrijke ziekteverwekkers, namelijk Borrelia (bacterie, ziekte van Lyme), Candida (Schimmel, Candidiasis), en Aspergillus (Schimmel, Aspergillosis). We gaan kijken naar pathogeenspecifieke componenten maar ook naar componenten die belangrijk zijn bij alle drie de ziekteverwekkers.

Bovendien, ons huidige kennis van de immunobiologie van infecties is gedefinieerd in specifieke laboratoriummuizenstammen.  Ondanks het feit dat veel fundamentele principes van de immunologie aan het licht komen, groeit de bezorgdheid dat muizen er niet in slagen om relevante aspecten van het menselijk immuunsysteem te ontwikkelen, wat de oorzaak kan zijn van het niet vertalen van ziektebehandelingen van 'bench to bedside'.

Laboratoriummuizen leven in abnormaal hygiënische barrièrefaciliteiten zonder specifieke pathogenen (SPF). Om al deze redenen zullen we dan ook experimenten uitvoeren met muizen die worden gekweekt in omstandigheden die dichter bij die in de natuur staan (wildachtige muizen). Deze muizen hebben een gevarieerde genetische achtergrond en een veel rijkere microbiota, zodat ze beter de menselijke situatie weergeven. Hierdoor zijn effecten van de immunologie op infecties een betere weergave voor de menselijke situatie, waardoor de reproduceerbaarheid, vertaalbaarheid en robuustheid van de
resultaten van de experimenten toeneemt.

Het eerste doel in dit onderzoek is het bepalen van de belangrijke componenten in de afweerrespons tegen deze ziekteverwekkers. Het tweede doel is het beinvloeden van deze componenten in een infectiemodel bij muizen. Het derde doel is het bepalen van de verschillen in de immuunrespons op infecties tussen muizen die in laboratoriumomstandigheden worden gekweekt en muizen die zijn gegroeid in omstandigheden die meer lijken op die in de natuur.

De resultaten van dit project kunnen in de toekomst bijdragen aan de ontwikkeling van een betere behandeling die beter op de individuele patiënt is afgestemd. Hierdoor worden de behandelingen mogelijk effectiever, en worden onnodige behandelingen en bijwerkingen voorkomen.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.

Op 5 september 2019 is de tekst aangepast voor dit onderzoek.