NTS 20185384 Subklinische verzuring van de pens, dikke darm en het bloed bij melkvee in vroege lactatie

Bij koeien heeft de pens, één van de vier magen, een belangrijke rol in de vertering. Hier worden moeilijk verteerbare plantaardige vezels verwerkt door microben. Als bepaalde bacteriën de overhand krijgen, kan de pensinhoud te zuur worden. Deze verzuring zou ook verderop kunnen ontstaan in de dikke darm, waar ook microben hun werk doen in de vertering. De zure maag- en darminhoud kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de koe, omdat de koe dan ook meer zuur opneemt in het bloed. De zuurtegraad van het bloed mag niet teveel veranderen, omdat bloedverzuring problemen geeft: eiwitten en enzymen kunnen minder goed functioneren of gaan zelfs stuk door zuren, waardoor de koe zich ziek voelt. Dit project heeft als hoofddoel om inzicht te krijgen in pens-, dikke darm- en bloedverzuring bij melkvee in
vroege lactatie en hoe dit voorkomen kan worden. Om dit hoofddoel te bereiken, is dit project opgesplitst in 3 subdoelen: (1) model ontwikkeling voor dikke darm- en bloedverzuring; (2) bepalen wat de gevolgen zijn van pens-, dikke darm, en/of bloedverzuring voor melkvee; (3) bepalen op welke wijze melkvee ondersteund kan worden door voerinterventies wanneer verzuring optreedt.

Aan de hand van de kennis die wij met dit project verwerven, kunnen wij kennis aanreiken aan de praktijk  waarmee pens, dikke darm- en bloedverzuring en de daarmee geassocieerde gezondheidsproblemen en nutriëntenverliezen te voorkomen zijn.

In dit onderzoek wordt gewerkt met melkkoeien.