NTS 20185465 Op maat gemaakte Implantaten voor bot genezing opgebouwd uit verschillende actieve zones door middel van additieve print technieken.

veelbelovende therapieën. De eerste klinische onderzoeken hebben het potentieel van weefselimplantaten in weefselherstel aangetoond. Hierbij is het gebruik van volwassen stamcellen van groot belang omwille van hun capaciteit om naar meerdere celtypen te differentiëren. Om de capaciteit van stamcel differentiatie te controleren wordt vaak plastic dragermaterialen gebruikt. Duurzame weefselimplantaten zijn nog een uitdaging om te maken. Om de duurzaamheid van zulke weefselimplantaten te vergroten is het van belang om meer controle te krijgen over de interactie tussen de cellen en het plastic dragermateriaal. Het is onduidelijk hoe het verschil in gedrag is van stamcellen in een 2D versus een 3D omgeving. Het behouden van stamceleigenschappen alsook het potentieel om te specialiseren tot skeletcellen zijn essentieel om een functioneel bot weefsel te construeren. Dit kan gerealiseerd worden door het creëren van materialen die in staat zijn om de activiteit van de stamcellen te controleren. Om de vertaalslag naar de kliniek te maken moeten deze materialen eerst getest worden voor hun biocompatabiliteit en functionaliteit in in vitro experimenten en in vivo diermodellen.

Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een bot transplantaat. Dit transplantaat moet beschikken over zelf-vernieuwende en lange termijn duurzaamheid om andere klinische behandeling te voorkomen. Ook moet het transplantaat in staat zijn om geïmplanteerd te worden in de mens om zo verlies van botweefsel door ziekte of ongeval te beperken.

In dit onderzoek wordt gewerkt met konijnen.