NTS 20185904 Het effect van antigenen en herhaalde zwangerschappen op de T-geheugencellen tijdens de zwangerschap in muizen.

Tijdens de zwangerschap treedt een bijzonder mechanisme op; de baby die voor de moeder lichaamsvreemd is, wordt niet afgestoten door het moederlijke afweersysteem. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een lichaamsvreemd orgaan, zoals een nier na transplantatie. De precieze mechanismen hierachter zijn niet duidelijk. Wel is bekend dat het niet goed aanpassen van het moederlijke afweersysteem aan de zwangerschap, betrokken is bij complicaties van de zwangerschap als zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte en groeivertraging. Dit zorgt voor ziekte en ook sterfte bij moeders en kinderen. Deze complicaties treden vooral in de eerste zwangerschap op. De verklaring hiervoor is niet bekend, maar zou kunnen zijn dat geheugencellen van het afweersysteem hun werk hier nog minder goed doen. In een volgende
zwangerschap zijn ze beter getraind en kunnen ze helpen bij de aanpassing van het moederlijke afweersysteem.
Het doel van dit project is om te kijken naar factoren die geheugencellen tijdens de zwangerschap beïnvloeden.

We onderzoeken factoren die geheugencellen tijdens de zwangerschap beïnvloeden. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan het begrijpen van het aanpassen van de moederlijke afweer aan de zwangerschap. Dit zal op termijn kunnen leiden tot interventies, zoals bijvoorbeeld medicijnen, waarmee complicaties van de zwangerschap kunnen worden behandeld of voorkomen.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.