NTS 20186348 De effectiviteit van nieuwe botvervangers in diermodellen

We ontwikkelen botvervangers voor het repareren van allerlei soorten botdefecten. Denk bijvoorbeeld aan botbreuken die niet meer natuurlijk genezen, of botdefecten die ontstaan bij het plaatsen van implantaten in het kaakbot of de ruggenwervels. De botvervangers bestaan uit een synthetisch materiaal die uiteindelijk wordt omgezet in natuurlijk bot. We onderzoeken of het toevoegen van bepaalde biologische componenten de omzetting in natuurlijk bot kan versnellen. De biologische componenten sturen het immuunsysteem op de juiste manier aan om bij te dragen aan de botvorming. Voordat de botvervangers in mensen gebruikt kunnen worden, zullen ze eerst toegepast moeten worden in diermodellen. De werkzaamheid van de botvervangers wordt in schapen vergeleken met bestaande botvervangers of lichaamseigen botweefsel.

Om grote botdefecten te laten genezen, of om voldoende houvast te bieden bij de plaatsing van implantaten, moet het eigen bot aangevuld worden.
Meestal wordt hiervoor lichaamseigen bot verwijderd uit de bekkenkam of ribben. Deze extra ingreep is niet alleen heel belastend voor de patiënt, maar vergroot ook het risico op extra complicaties. Patiënten moeten vaak langer in het ziekenhuis opgenomen worden en de behandelkosten nemen toe. We ontwikkelen nieuwe botvervangende materialen die makkelijk te plaatsen zijn, en die worden omgezet in natuurlijk bot. Dit kan op termijn het gebruik van lichaamseigen bot overbodig maken. We gaan in diermodellen onderzoeken of de nieuwe botvervangers net zo goed presteren als lichaamseigen bot. Het doel van dit project is om genoeg data te vergaren om het product ook in patiënten toe te passen.

In dit onderzoek wordt gewerkt met schapen en konijnen.