NTS 20197305 Onderzoek naar infectie rondom implantaten

Medische implantaten van biomateriaal (bijvoorbeeld een kunststoffen matje voor een liesbreuk) kunnen geïnfecteerd raken. Dit leidt tot een hoge mate van ongerief, pijn en koorts. Daar komt bij dat met het bestrijden van de infectie hoge kosten zijn gemoeid.
Veel onderzoek is gedaan naar het voorkomen van deze infecties door het aanbrengen van antimicrobiële coatings. De resultaten hiervan zijn vaak teleurstellend, deels omdat onvoldoende bekend is over de interactie tussen het afweermechanisme dat afstoting veroorzaakt (de vreemdlichaamreactie) en de eigenlijke infectie. Dit project wil hier meer helderheid in verschaffen door te kijken naar enkele nieuwe aspecten die te maken hebben met het afweermechanisme, dat in werking treedt na implantatie, in combinatie met een bacteriële infectie.

Een van de doelstellingen van het project is te kijken naar zogenaamde NETosis (NET: Neutrophil Extracellular Traps), een proces waarbij afweercellen structuren creëren met lange draden die bacteriën immobiliseren en mogelijk ook doden. Sommige bacteriën hebben daar een verweer tegen door het uitscheiden van een enzym, dat deze NET-structuren vernietigt. Door met bacteriestammen te werken die dit enzym al of niet uitscheiden, hopen we te zien in hoeverre het inderdaad effect heeft op de infectie rond een implantaat. Een tweede doelstelling is te kijken naar het effect van een bepaald type zachte hydrogelcoating, die niet alleen een verminderde hechting laat zien van cellen en bacteriën, maar ook mogelijk een ontstekingsremmende invloed heeft. Door ook hier te kijken naar NET-structuren is de relatie tussen beide doelstellingen gegarandeerd.

Verbeterde kennis van de werking van het complexe immuunsysteem rond geïnfecteerde geïmplanteerde materialen kan op termijn leiden tot een verbeterde therapie, die - anders dan door het gebruik van antibiotica - meer ingrijpt op dit immuunsysteem.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.