NTS 20197324 Tweerichtingsverkeer: Transport van voer door het maagdarmkanaal van de kip

Momenteel worden kippenvoeders voornamelijk samengesteld uit hoogwaardige grondstoffen die ook voor humane consumptie gebruikt kunnen worden. De kip beschikt van nature echter over een uniek mechanisme om efficiënt met laagwaardige grondstoffen om te gaan.

Het voer gaat niet alleen van snavel tot kont, maar er vindt ook transport van voer in de tegengestelde richting plaats. Dat noemen we reflux. Dit reflux-mechanisme biedt meer gelegenheid voor het optimaliseren van verteringsprocessen, waardoor de kip meer voedingsstoffen uit het voer kan onttrekken. Als dit reflux-mechanisme optimaal wordt benut, kunnen de hoogwaardige grondstoffen die momenteel gebruikt worden mogelijk vervangen worden door bijproducten uit de levensmiddelenindustrie en voedselresten, die niet geschikt zijn voor humane consumptie.

Hiermee worden de beschikbare natuurlijke bronnen beter benut, hetgeen bijdraagt aan een duurzame, circulaire dierhouderij. Het doel van dit project is om de rol van ras en voer in de regulatie van reflux in kaart te brengen. Hiervoor zijn metingen aan vertering en transport van voer door het maagdarmkanaal benodigd. Momenteel zijn hiervoor enkel methoden beschikbaar waarbij de dieren worden opgeofferd of een operatie moeten ondergaan om canules aan te brengen (in kippen zijn de mogelijkheden hiertoe beperkt). Daarom richt dit project zich tevens op het ontwikkelen en valideren van een nieuwe methodologie om op noninvasieve, niet-terminale manier, vertering en passage van het voer te meten middels CT-scans.

Dit project geeft meer inzicht in het reflux-mechanisme in de kip, zodat mogelijk voer- en fokstrategieën aangepast kunnen worden. Als het reflux-mechanisme in de kip optimaal benut wordt, kunnen er meer bijproducten uit de levensmiddelenindustrie en voedselresten in het voer opgenomen worden, hetgeen bijdraagt aan een duurzame, circulaire dierhouderij. Daarnaast wordt een nieuwe methodologie om op non -invasieve, niet-terminale manier, vertering en passage van het voer te meten middels CT-scans ontwikkeld en gevalideerd. Deze methodologie kan bijdragen aan vermindering en verfijning van toekomstig proefdiergebruik ten behoeve van studies naar vertering en passage van voer door het maagdarmkanaal.

In dit onderzoek wordt gewerkt met kippen.