NTS 20197384 Een gehumaniseerd muismodel voor het testen van spierschade bij FSHD patiënten

De spierziekte facioscapulohumerale dystrofie (FSHD) wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van het eiwit DUX4 in spiercellen. In gezonde personen komt dit eiwit niet voor in de spieren. De aanwezigheid van DUX4 in spiercellen leidt tot een onomkeerbare schade aan de spieren en uiteindelijk tot spierverlies.

Op dit moment is er geen behandeling die de spierschade en het spierverlies in FSHD patiënten voorkomt, stopt, of afremt. Om FSHD te kunnen onderzoeken hebben de huidige FSHD diermodellen een kopie van het humane DUX4 gen. Het DUX4 gen komt namelijk alleen in primaten voor. Deze diermodellen geven meer inzicht in FSHD, maar de spierschade is beperkt en het is onduidelijk of bevindingen vertaalbaar zijn naar FSHD patiënten.

Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de spierschade bij FSHD patiënten. Om humaan spierweefsel te onderzoeken worden in het lab gemaakte spiercellen of 3D-spierweefsel van gezonde personen en FSHD patiënten getransplanteerd in de voorste scheenbeenspier van muizen. Na de transplantatie bepalen we of de aanwezigheid van DUX4 leidt tot spierschade in het humaan getrans-planteerde weefsel. Ook bepalen we of het humaan getransplanteerde 3D-spierweefsel nieuw spierweefsel kan maken.

Als we verschillen vinden tussen getransplanteerd 3D-spierweefsel van gezonde personen en dat van FSHD patiënten, dan zullen we al het RNA en alle eiwitten onderzoeken in het getransplanteerde 3D-spierweefsel. Deze experimenten zullen ons meer inzicht geven in de gevolgen van de aanwezigheid van het eiwit DUX4 in spieren van FSHD patiënten.

FSHD is een spierziekte waarvoor geen behandeling bestaat. FSHD is één van de meest voorkomende erfelijke spierziekten in Nederland; 1 op de 8500 mensen lijdt aan FSHD. Bij de meeste FSHD patiënten ontstaan de eerste klachten rond het 20ste levensjaar. De ziekte wordt steeds ernstiger en ongeveer 20% van de patiënten wordt uiteindelijk afhankelijk van een rolstoel.

Vanwege de chronische aard van de ziekte is de kwaliteit van leven van FSHD patiënten zeer verminderd.Bovendien heeft de ziekte ook een grote invloed op familieleden en vrienden. We verwachten dat dit onderzoek nieuwe wetenschappelijke kennis oplevert over de gevolgen van de aanwezigheid van het eiwit DUX4 in humaan spierweefsel. Deze informatie is zeer belangrijk voor het ontwikkelen van een therapie voor FSHD.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.