NTS 20197507 Hoe muzikaal zijn vogels? Onderzoek naar hoe vogels naar tonen en ritmen luisteren.

Een voor de mens unieke eigenschap is het maken en waarderen van muziek. Hoe de menselijke muzikale vermogens in de loop van de evolutie zijn ontstaan weten we niet. Eén idee is dat muzikaliteit samen hangt met taal of het vermogen om geluiden te imiteren. Een ander idee is dat menselijke muzikaliteit voort komt uit vermogens die we delen met andere diersoorten. Twee muzikale eigenschappen zijn het gevoel voor ritme en dat voor toonhoogtevariatie (melodieherkenning). Onderzoek bij andere diersoorten kan duidelijk maken of die ook ritmen en tonen kunnen onderscheiden en herkennen en of ze dat net zo doen als mensen.

Zo kunnen we zien of onze vermogens met andere diersoorten gedeeld worden, en dat vertelt iets over de evolutie van onze muzikaliteit. Dit project, dat voortbouwt op eerder eigen onderzoek, onderzoekt hoe vogels (zebravinken) luisteren naar ritmen en melodieën. We kijken welke muzikale patronen ze kunnen onderscheiden en of de manier waarop ze dat doen hetzelfde is als bij ons.

Dit project vertelt ons waar vogels op letten wanneer ze verschillende natuurlijke melodieuze geluiden (zoals vogelzang) en kunstmatige geluiden (zoals verschillende tonen) moeten onderscheiden. Het laat zien of vogels muzikale geluiden net zo horen en verwerken als wij dat doen.

Het draagt ook bij aan het ontrafelen van de evolutionaire oorsprong van een menselijke eigenschap die in alle culturen aanwezig is: het maken en waarderen van muziek. Daarnaast is de zebravink is ook een belangrijke modelsoort voor hersenonderzoek naar het leren, het maken en het verwerken van geluiden. Dit project levert fundamentele kennis waar hersenonderzoekers op voort kunnen bouwen.

In dit onderzoek wordt gewerkt met zebravinken.