NTS 20197506 Het eiwit USP54 als regulator van contacten tussen cellen

Ons lichaam bestaat uit ongeveer 22.000 verschillende eiwitten, die elk hun eigen functie hebben. Van veel eiwitten hebben we enig idee wat ze doen, maar van sommige is nog niet bekend waarom we ze hebben. Het vinden van een functie voor deze onbekende eiwitten kan interessante inzichten opleveren in hoe cellen werken, maar ook (potentiele) verklaringen voor bepaalde ziektebeelden. Uit eerder onderzoek in ons lab hebben we een functie gevonden voor zo’n onbekend eiwit: USP54. Ons onderzoek met cellijnen in het lab wijst erop dat USP54 betrokken is bij de vorming van contacten tussen cellen, de zogenaamde cellulaire contact plekken. Deze contact plekken zorgen ervoor dat de huid niet doorlaatbaar is en een barrière vormt tussen de binnenkant en de buitenkant van het lichaam. In de nieren zorgen deze contact plekken voor het filteren van eiwitten uit het bloed. Als er een fout (mutatie) zit in USP54 verwachten we dus dat de eiwitfiltering in de nieren niet meer goed werkt en dat de huid niet goed meer beschermt of vernieuwt.

Van andere eiwitten waar USP54 mee samenwerkt is al bekend dat een mutatie hierin
leidt tot proteinurea, het overmatig uitscheiden van eiwit via de urine. Daarom willen wij bekijken of een gebrek aan USP54 ook leidt tot deze ziekte. Omdat een nier nog niet geheel na te maken is in het lab, willen we hiervoor overschakelen naar muizen die wel of geen USP54 hebben en hun nierfunctie bestuderen. Verder willen we de functie van USP54 in de huid weten en gaan we kijken of USP54 huidvernieuwing beïnvloedt, door de huid te vergelijken tussen muizen die wel en geen USP54 hebben.

We zullen meer te weten komen over de functie van USP54 in ons lichaam, alsook onze kennis van nierfunctie en huidfunctie. Verschillende ziektes zijn gerelateerd aan disfunctie hiervan, zoals proteinurea en eczeem. Mocht USP54 deze processen inderdaad reguleren dan is het een potentiele risicofactor voor deze ziektes.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.