NTS 20197784 De effecten van blootstelling aan antidepressiva gedurende een periode kritiek voor de hersenontwikkeling

Bijna 20% van alle zwangere vrouwen heeft te maken met een depressie tijdens hun zwangerschap. Het gebruik van antidepressiva wordt vaak stopgezet tijdens deze periode, maar niet altijd.

De meest voorgeschreven antidepressiva kunnen de placentabarrière passeren, hetgeen suggereert dat het ontwikkelende brein van de embryo er ook aan wordt blootgesteld, en er zijn associaties waargenomen tussen maternaal gebruik van deze antidepressiva en autismespectrumstoornis en ADHD in het kind. In ratmodellen is waargenomen dat blootstelling hieraan nadelige effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen. Wij willen onderzoeken of tijdelijke blootstelling gedurende een periode kritiek voor de ontwikkeling van een relevant hersengebied dezelfde effecten veroorzaakt, en of deze effecten dan permanent zijn of tijdelijk.

We vergelijken deze effecten met de effecten van een onbehandelde depressieve moeder. Hiermee hopen we beter te begrijpen wat er gebeurt in de hersenen van kinderen die voor hun geboorte worden blootgesteld aan antidepressiva via de moeder.

Onze resultaten geven ons meer inzicht in de schadelijke gevolgen van blootstelling aan antidepressiva tijdens een kritieke periode in de hersenontwikkeling, en deze vergelijken met de schadelijke gevolgen van onbehandelde depressie tijdens zwangerschap.

Ze zouden kunnen bevestigen en onderbouwen dat deze soort antidepressiva niet voorgeschreven moet worden aan zwangere vrouwen. Onze resultaten zouden ook kunnen helpen verklaren wat er op cellulair en moleculair niveau gebeurt tijdens hersenontwikkeling van mensen die tijdens deze kritieke periode zijn blootgesteld aan antidepressiva, en wellicht tot nieuwe ideeën leiden om deze nadelige effecten tegen te gaan.

In dit onderzoek wordt gewerkt met wildtype ratten.