NTS 20197865 De rol van complement in afweerziektes en immuuntherapie.

Het afweersysteem zorgt normaal gesproken voor bescherming tegen indringers van buiten, zoals bacteriën en virussen. Helaas is bij een aantal ziektes het afweersysteem dusdanig ontregeld dat er een afweerreactie plaatsvindt gericht tegen het lichaam zelf, in plaats van tegen indringers. Deze ziektes zijn vaak op te sporen door specifieke biomarkers aan te tonen in het bloed. Dit zijn eiwitten van het afweersysteem gericht tegen bepaalde lichaamseigen moleculen: de PTMs.

Er wordt gedacht dat deze eiwitten van het afweersysteem wellicht een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte. Desondanks weten we niet waarom het lichaam deze eiwitten maakt, en juist dat willen we met dit project gaan onderzoeken.

De kennis die wij op doen over het ontstaan van de afweerreactie tegen PTMs willen wij vervolgens gebruiken om strategieën te ontwikkelen om de ziektes te bestrijden waarbij het afweersysteem het lichaam zelf aanvalt. Voor andere aandoeningen is juist een versterkte afweerreactie noodzakelijk, bijvoorbeeld tegen kankercellen. Daarom willen wij ook onderzoeken of we afweerreacties kunnen versterken met behulp van PTMs. Daarmee zou bijvoorbeeld immuuntherapie bij kanker verbeterd kunnen worden.

Wetenschappelijk gezien verwachten we na de uitvoering van dit project een beter inzicht te hebben in de totstandkoming van de afweerreactie gericht tegen PTMs. Vervolgens zal dit project aangeven hoe deze afweerreactie bijdraagt aan de ontwikkeling van ziektes van het afweersysteem. Daarnaast dient dit onderzoek ook indirect een maatschappelijk belang; de resultaten uit dit proefdieronderzoek kunnen gebruikt worden voor het ontwikkelen van strategieën om zowel ziektes van het afweersysteem als kanker te bestrijden.

Voor dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.