NTS 20197986 Ontrafelen van de verschillen tussen mannen en vrouwen in reumatische pijn: rol van geslachtshormonen en TLR4

Feitelijk gezien ervaren vrouwen vaker (chronische) pijnklachten dan mannen. Ondanks dit feit zijn de meeste onderzoeken naar pijnklachten en pijnmedicatie gericht op mannen en zijn de proefdieren die bij deze onderzoeken worden gebruikt louter mannelijk. Het is niet duidelijk waarom vrouwen meer pijn ervaren dan mannen. Er zijn aanwijzingen dat het verschil mogelijk ligt in het al dan niet gebruiken van het signaalmolecuul TLR4, waardoor er een verschil is in het verwerken van het pijnsignaal.
TLR4 is een zogenaamde receptor, een molecuul op het membraan van een cel. Dit molecuul vangt signalen uit de omgeving op en geeft deze door aan de cel, waarop de cel vervolgens reageert. TLR4 is belangrijk bij het doorgeven van signalen tijdens immuunreacties en speelt daarmee een grote rol in verschillende vormen van reumatische aandoeningen. Het is tot nu toe onbekend of het ook belangrijk is voor het verschil in pijnsignalen tussen mannen en vrouwen bij reumatische aandoeningen.

Onze doelstellingen zijn dan ook:
1) vaststellen of er verschillen zijn in pijn tussen mannen en vrouwen en of deze verschillen gelden voor specifieke of voor alle gebruikte experimentele modellen voor (osteo)artritis
2) vaststellen of TLR4 hier een rol in speelt
3) vaststellen of geslachtshormonen, zoals oestrogenen, progestagenen en androgenen hier een rol in spelen
4) vaststellen of geslachtshormonen de rol van TLR4 in pijn in deze modellen voor (osteo)artritis kunnen beïnvloeden

Aan het eind van dit project verwachten we inzicht te hebben over in hoeverre geslachtshormonen bepalend zijn in het aansturen van de rol van TLR4 in pijnervaringen. Dit zou de basis kunnen zijn voor nieuwe potentiële therapieën voor pijnbestrijding, toegespitst op verschillen tussen mannen en vrouwen.
Ook kan het inzichtelijk maken waarom de klinische manifestatie van artritis anders is tussen mannen en vrouwen.

Wij verwachten meer grip te krijgen op het pijnmechanisme en hoe het kan dat mannen en vrouwen verschillen in hun pijnervaringen. Ons project zorgt er echter ook voor dat we meer kennis krijgen over de soorten en duur van pijn in reumatische diermodellen in zijn algemeenheid en wat de impact is van het gebruik van beide geslachten tijdens dierproeven. Op basis van deze informatie zal er in de toekomst een betere afweging gemaakt kunnen worden over het gebruik van pijnstilling tijdens diermodellen.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.