NTS 20198084-2 Onderzoek naar het effect van mycotoxinen (giftige stoffen afgescheiden door schimmels) in visvoeder op de gezondheid en groei van regenboog forel en de effectiviteit van mycotoxinen binders in visvoeders

In dit onderzoek wordt gewerkt met regenboogforel. Van deze vissoort wordt jaarlijks op wereldschaal ca. 0.8 miljoen ton gekweekt. In het verleden werd in forellenvoer vismeel als belangrijkste eiwitbron gebruikt. Door de toegenomen vraag en beperkte beschikbaarheid van vismeel en ook vanuit  duurzaamheidsoverwegingen worden tegenwoordig steeds meer plantaardige ingrediënten in het voer voor forel opgenomen. Deze plantaardige ingrediënten kunnen besmet zijn met mycotoxinen, veelal afkomstig van schimmels die aanwezig kunnen zijn op granen of andere plantaardige grondstoffen. Door meer gebruik te maken van plantaardige ingrediënten neemt de kans op besmetting van vis(forel)voeders met deze mycotoxinen toe. Kennis over de effecten van mycotoxinen op vissen is zeer beperkt. In dit onderzoek wordt forel als modelvis maar ook als doeldier gebruikt.

Het wetenschappelijke doel van dit project is:
1. Hoe beïnvloedt DON (het mycotoxine deoxynivalenol dat voorkomt in graan) in visvoeder de groei, (darm)gezondheid en vitaliteit van regenboogforel.
2. Hoe beïnvloedt de toevoeging van mycotoxinebinder de negatieve invloed van een mycotoxine in 2 verschillende visvoeders voor wat betreft de groei, (darm)gezondheid en vitaliteit van regenboogforel.

Het maatschappelijke doel van dit project is:
1. Meer kennis krijgen van de effecten van mycotoxinen in visvoeders op de gezondheid van de vis en daarmee het ontwikkelen van middelen om de negatieve effecten te voorkomen. Dit maakt het mogelijk beter gebruik te maken van plantaardige grondstoffen voor visvoeders. Dit kan zorgen voor een verantwoorde groei van de aquacultuur en leidt tevens tot een betere visgezondheid.

Dit project zal uiteindelijk bijdragen aan gezondere vis(forel) voeders. Door meer kennis van eventuele effecten van mycotoxinen op de groei en gezondheid van de vis, en over de potentie van mycotoxinebinders, kunnen de mogelijk negatieve effecten van mycotoxinen geneutraliseerd worden. Met andere woorden, kan gebruik gemaakt worden van een gerichte inzet van mycotoxinenbinders. Dit zal ook helpen om meer plantaardige ingrediënten in visvoeders op te kunnen nemen zonder het risico op negatieve effecten van mycotoxinebesmetting. Daarmee vormt dit project een bijdrage aan de ontwikkeling van meer duurzame visvoeders (vismeelvrije diëten). De opgedane kennis zal uiteindelijk bijdragen aan het voorkomen van negatieve effecten van mycotoxinen en daarmee een verbeterde gezondheid en welzijn van vissen en daarmee zorgen voor een efficiënter gebruik van visvoeders.

In dit onderzoek wordt gewerkt met vissen.