NTS 20198547 Fecale transplantatie bij muizen en de ontwikkeling van autisme-kenmerken

Autisme is een verzamelnaam voor verschillende gedragsstoornissen die zich kenmerken in
• beperkingen in sociale contacten
• beperkingen in communicatie
• herhaal- of reperteergedrag
• specifieke interesses

Het is niet bekend wat precies de oorzaak van autisme is. Naast erfelijkheid en de leeftijd van de ouders tijdens de bevruchting zijn er steeds meer aanwijzingen dat de omgeving een rol speelt. Er is steeds meer bewijs dat de er een sterke verband is tussen de darmgezondheid en de hersenen. Dit wordt de zogenaamde darm-brein as genoemd.

Veel mensen met de diagnose autisme ervaren problemen met hun darmen zoals buikpijn, diarree of verstoppingen. De darmproblemen gaan gepaard met een lekkende darm, milde lokale en systemische ontsteking en een verandering in de samenstelling van de bacteriën in de darm. De darmbacteriën spelen een belangrijke rol bij het leveren van belangrijke voedingsstoffen voor zowel de darmcellen als ook de hersenen en in interactie met de gastheer beïnvloeden darmbacteriën de werking van het afweersysteem.

Doel: Het doel van het onderzoek is om te bestuderen of de ontwikkeling van autisme afhankelijk is van darmbacteriën en of en hoe het afweersysteem hierbij betrokken is.

Model: We zullen het effect van transplantatie met de ontlasting van mensen met de diagnose autisme in muizen onderzoeken (fecale transplantatie).
Hiervoor maken we gebruik van verschillende muizenmodellen voor autisme. We zullen het autistisch gedrag bestuderen en proberen het verband tussen de darmbacteriën, het afweersysteem (lokaal in darm en systemisch in de milt) en autisme te doorgronden. Tot slot zullen we onderzoek doen of
voeding gericht op de darmbacteriën het ziekteverloop kan beïnvloeden.

We verwachten dat transplantatie met ontlasting van personen met de diagnose autisme in muizen de ontwikkeling van de ziekte zullen starten, versterken of versnellen. We proberen ook de ziekteverloop te vertragen en of te verminderen door de sa menstelling van de darmbacteriën te veranderen d.m.v. voeding.

Het huidige onderzoek geeft inzicht in de samenhang tussen de darmbacteriën, het afweersysteem en autistisch gedrag. Door middel van voeding zullen de darmbacteriën en ontwikkeling van het afweersysteem beïnvloed worden.

De uitkomsten van de studies zullen in de toekomst naast de wetenschappelijke kennis die vergaard wordt, mogelijk gebruikt kunnen worden voor voedingsadviezen en/of voedingssupplementen voor mensen met de diagnose autisme.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.