NTS 20198830 Studie naar de oorzaken van hartklepziekte

Hartklepziekte is een veel voorkomende aandoening dat voorkomt in 2-6% van de bevolking. De aangedane klep kan niet goed openen of sluiten, waardoor het hart harder moet werken, wat kan leiden tot hartfalen. De aorta- en mitraalklep zijn de meest aangedane kleppen, waarbij de aortaklep veelal verkalkt is, terwijl de mitraalklep zijn stevigheid verliest. Op dit moment zijn er geen efficiënte behandelingen en worden zieke kleppen vervangen door kunstkleppen. Dit leidt echter veelal tot complicaties en kan tot gevolg hebben dat heroperaties nodig zijn. Het begrijpen van de oorzaken van hartklepziekte is essentieel om nieuwe therapieën te kunnen ontwikkelen die het ziekte proces kunnen remmen en de klep herstellen. In dit project gebruiken we een uniek systeem waarmee we muizenharten kunnen kweken buiten het lichaam.

Hierdoor kunnen er condities getest worden die in de muis zelf niet mogelijk zijn of waarvan de muis hinder van zou ondervinden. We gaan onderzoeken hoe hartklepziekte ontstaat zodat we een eerste stap kunnen zetten in het realiseren van effectieve behandelmethodes tegen hartklepziekte.

Met experimenten op dieren bestuderen we de verschillende processen die betrokken zijn bij totstandkoming van hartklepziekte. Hierbij zoeken we naar aangrijpingspunten die we kunnen gebruiken om die processen zo te veranderen dat de ontwikkeling van hartklepziekte stopt. Op basis hiervan zullen we nieuwe therapieën ontwikkelen.

In dit onderzoek wordt er gewerkt met muizen.