NTS 20198884 Het bestuderen van cellen van de moeder en baby die zich, tijdens en na de zwangerschap, nestelen in het andere individu en daar langdurig blijven. Om hoeveel cellen gaat het, waar gaan ze heen en wat is hun functie?

Tijdens de zwangerschap verplaatsen cellen zich van de baby naar de moeder en andersom. Deze cellen kunnen zich permanent nestelen in de organen van het lichaam waarin ze terecht komen. De verplaatsende cellen noemen we microchimere cellen (MC-cellen). Microchimerisme is het aanwezig zijn van cellen die van iemand anders afkomstig zijn, in een lichaam.

De aanwezigheid van deze cellen in verschillende weefsels kan leiden tot ziektes zoals kanker, auto-immuunziektes, Parkinson en Alzheimer in moeders en (volwassen) kinderen.

Over MC-cellen bestaan nog veel vragen; waar ze vandaan komen, van welk celtype ze zijn, hoe ze bepalen naar welke organen ze gaan, hoe ze het immuunsysteem ontwijken en of ze een functie hebben. Voor onderzoek naar MC-cellen bestaan echter nog geen goede diermodellen. De eerste en belangrijkste doelstelling van dit project is de ontwikkeling van een nieuw diermodel, waarmee de bovengenoemde vragen kunnen worden beantwoord.

Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen:
1. normale fok,
2. embryotransplantatie,
3. verwisselen van nestjes (cross-fostering).

Met deze aanvraag willen we een betrouwbaar diermodel ontwikkelen en tegelijkertijd bepaalde eigenschappen van MC-cellen onderzoeken. Het onderzoek zal naar verwachting een grote hoeveelheid basale gegevens opleveren voor toekomstige studies die gericht zijn op gezondheid van de mens.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.