NTS 202010165-1 De effecten van stress in het vroege leven op microbiota, ontstekingsreacties, hersenontwikkeling, en gedrag
Stress vroeg in het leven kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de psychische als fysieke gezondheid van zoogdieren inclusief mensen. Stress beïnvloedt verschillende biologische systemen, maar hun interactie wordt nog onvoldoende begrepen. Dit project heeft als doel de effecten van stress vroeg in het leven – veroorzaakt door het aanbieden van beperkt nestmateriaal aan moedermuizen – zowel op het gedrag, hersenen als fysiologie in het latere leven van het nageslacht te onderzoeken. In het nageslacht zullen we bepalen hoe de hersenreactie op stress op verschillende momenten in het leven beïnvloed wordt door deze vroege stress, en dit koppelen aan gedragsmatige veranderingen. Stress heeft ook een effect op de borstvoeding van moeders. Aangezien de samenstelling van moedermelk de populatie bacteriën in de darm, de doorlaatbaarheid van de darm en de immuunrespons in het nageslacht beïnvloedt, zullen we ook beter in staat zijn te begrijpen hoe stress de ontwikkeling van deze biologische systemen beïnvloedt, en hoe deze systemen met elkaar interacteren.
Er is nog onvoldoende bekend over hoe stress vroeg in het leven de ontwikkeling van verschillende aan elkaar gerelateerde biologische functies beïnvloedt. Het doel van dit project is om de mechanismen bloot te leggen waarlangs deze biologische functies beïnvloed worden door vroege stress, en zo leiden tot langdurige verandering in ontwikkeling. Onze focus ligt hierbij op het brein, gedrag, de immuunrespons, bacteriën in de darmen, en darmfunctie. Deze studie nformeert daarmee toekomstige studies met het doel de effecten van vroege stress te behandelen om zo beter bestand te zijn tegen de stress en psychisch welzijn te verbeteren. Dit project zal informatie opleveren over mogelijke targets voor manipulatie van dergelijke studies.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.