NTS 202011004 De ontwikkeling van nieuwe genetisch aangepaste muismodellen voor het maken en testen van menselijke antistoffen

We hebben genetisch gemodificeerde muizen ontwikkeld die menselijke antistoffen kunnen maken wanneer ze ingespoten worden met een lichaamsvreemde stof (antigen). Menselijke antistoffen kunnen gebruikt worden in strijd tegen diverse ziektes bij mensen. We hebben bijvoorbeeld al menselijke antistoffen verkregen tegen virussen en kanker. We proberen onze muizenmodellen steeds verder te verbeteren zodat tegen meer antigenen betere antistoffen gemaakt kunnen worden. Als bijvoorbeeld het antigen te veel lijkt op een eiwit van de muis zelf dan zal de muis geen antistof maken tegen het antigen. Dit kan worden voorkomen door het DNA van de muis aan te passen zodat het eiwit niet meer gemaakt wordt. In sommige andere gevallen is het maken van een antigen in een reageerbuis niet mogelijk. Om toch menselijke antistoffen tegen deze antigenen te verkrijgen willen we het DNA van de muis aanpassen zodat deze het antigen op een bepaald moment zelf gaat maken. Doordat de muis dit antigen nog nooit ‘gezien’ heeft zal het menselijke antistoffen gaan maken. Voor meerdere (ingewikkelde) aanpassingen van het DNA willen we stamcellen isoleren uit onze muismodellen. Voor het kweken zijn andere cellen nodig, die uit vroege muis embryo’s worden geïsoleerd. De DNA-aanpassingen kunnen we dan doen in celkweek. Stamcellen met de juiste DNA-veranderingen worden gebruikt voor het maken van nieuwe muizenmodellen. Stamcellen kunnen ook worden ingevroren voor toekomstig gebruik. Voor het testen van de menselijke antistoffen gemaakt door muizen voor therapie bij de mens moeten ze uitvoerig worden getest in preklinisch onderzoek. Als hiervoor geen muismodel bestaat, dat de ziekte naboots, zal het moeten worden gemaakt.

We willen voor medisch relevant antigenen menselijke antistoffen met therapeutische en/of diagnostische waarden produceren. Dit willen we bereiken door de bestaande muizenlijnen aan te passen, afhankelijk van het antigen. Voor het preklinisch testen van humane antistoffen willen we GM muizen maken. Deze veranderingen, waardoor ziektes worden nagebootst, zullen resulteren in modellen voor onderzoek naar potentiele therapieën. Onze muizenmodellen hebben al enkele, wetenschappelijk erg interessante humane antistoffen geproduceerd, die van groot belang kunnen zijn voor de samenleving.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.