NTS 20209945 Bepaling van de gevolgen van tegenslag of omgevingsverrijking in de vroege levensfase op gedragseigenschappen van knaagdieren die raakvlakken hebben met sociaal gedrag

In de afgelopen jaren is er steeds meer bewijs dat goede of slechte ervaringen vroeg in het leven langdurige gevolgen kunnen hebben voor het individu. Met name tegenslag in het vroege leven, zoals sociale of lichamelijke verwaarlozing, is in verband gebracht met abnormaal emotioneel en sociaal gedrag tijdens de volwassenheid, zowel bij mensen als bij knaagdieren. Aan de andere kant leidt omgevingsverrijking tot verbetering van verstandelijke, fysieke en emotionele eigenschappen. Het doel van dit project is om te bestuderen of tegenslagen/ omgevingsverrijking in het vroege leven hun gedrag op latere leeftijd beïnvloedt. Daarbij maken we gebruik van ratten en muizen en twee gedragsmodellen waarin de dieren reageren op het gedrag van een ander dier. Dit staat model voor sociaal gedrag in de mens. Ook worden mogelijke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke dieren onderzocht.

Wetenschappelijk belang.
Ons begrip van hoe tegenslagen in het vroege leven ons gedrag later kunnen beïnvloeden is niet compleet. In dit project onderzoeken we of tegenslag de oorzaak kan zijn voor veranderingen in sociaal gedrag, en wat de biologische processen zijn die dit veroorzaken.

Maatschappelijk belang.
Tegenslagen in het vroege leven kunnen een grote impact hebben op de ontwikkeling van emotioneel en sociaal gedrag. Een beter begrip van de processen die onaangepast gedrag veroorzaken. Dit begrip kan op termijn bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën om onaangepast gedrag te voorkomen. Dit betekent een verbetering van het leven van de betrokken personen, en draagt bij aan een meer veilige samenleving.

In dit onderzoek wordt gewerkt met ratten en muizen.