NTS 2016806 Nieuwe inzichten in de rol van serotonine in psychische ontwikkelingsstoornissen; een belangrijke rol voor serotonine van de moeder

Psychische ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD en autisme zijn complexe aandoeningen die belastend zijn voor het kind en zijn/haar omgeving. Onderzoek heeft aangetoond dat serotonine, een signaalstof in onder andere de hersenen, een belangrijke rol speelt in het ontstaan van psychische ontwikkelingsstoornissen. Erfelijke aanleg is van invloed op de hoeveelheid serotonine. Recente onderzoeksresultaten tonen aan dat de hoeveelheid serotonine in het lichaam van de moeder tijdens de zwangerschap een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van psychische ontwikkelingsstoornissen in het nageslacht. In dit project willen wij onderzoeken op welke manier de erfelijke aanleg van de moeder betrokken is bij het ontstaan van psychische ontwikkelingsstoornissen.

De resultaten van dit onderzoek zullen ons meer inzicht geven in de aanleg voor psychische
ontwikkelingsstoornissen. Wanneer blijkt dat inderdaad de moedergenen welke serotonine reguleren een rol spelen bij het ontstaan van zulke stoornissen bij het kind, dan zal dit zorgen voor een grote shift in de psychiatrische genetica. Dit inzicht zal bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieƫn en medicatie.

In dit onderzoek wordt gewerkt met ratten.