NTS 2015150 Effect van de vroege darmflora op de ontwikkeling van verenpikken bij leghennen

De laatste jaren is gebleken dat de darmflora (darmbacteriën) het gedrag kan beïnvloeden. Of de darmflora ook effect heeft op gedrag in een sociale context is onbekend. Juist in de veehouderij is het belangrijk om deze effecten te identificeren. De darmflora kan namelijk bijdragen aan het ontstaan van ongewenst gedrag, zoals verenpikken bij leghennen.

Verenpikken komt veelvuldig voor in de pluimveehouderij en veroorzaakt welzijnsproblemen en productieverliezen. Recente onderzoeken suggereren dat er een verband is tussen de darmflora en verenpikken. Dit verband is echter nog niet goed onderzocht. In dit project zullen we daarom het effect van de vroege darmflora op het gedrag van leghennen in een sociale context identificeren, met een focus op verenpikken.

Het project zal meer kennis en inzicht geven over de effecten van de darmflora op gedrag, vooral in een sociale context. Zo draagt het bij aan het verfijnen van theorieën en ideeën over de effecten van darmflora op gedrag. Verder zal het project meer kennis en inzicht geven over de effecten van de darmflora op de ontwikkeling van verenpikken. Zo kan het bijdragen aan de ontwikkeling van strategieën die verenpikken tegengaan en/of beperken. Verenpikken is een groot welzijns- en economisch probleem in de wereldwijde pluimveehouderij. Het vinden van een duurzame en welzijnsvriendelijke oplossing is dus van belang.

De diersoort die gebruikt wordt is de kip (Gallus gallus domesticus).