NTS 20173366 Onderwijs en training in handelingen en metingen aan dieren binnen de opleiding Dierwetenschappen
Het Departement Dierwetenschappen van Wageningen University & Research verzorgt jaarlijks onderwijs aan meer dan 1000 studenten uit binnen- en buitenland. Het directe doel is om deze studenten op te leiden in het vakgebied van dierwetenschappen en te zorgen dat zij naast de theoretische kennis ook praktische ervaring en vaardigheden krijgen in de omgang met onze doeldieren. Binnen de studie zijn dat de landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren. Tijdens hun opleiding leren studenten in verschillende practica hoe ze deze dieren moeten hanteren en leren ze technieken aan om de biologische processen in deze dieren te bestuderen. Binnen dit project wordt een aanvraag gedaan voor 6 practicumonderdelen
waarbij studenten verschillende dierbiologische processen bestuderen bij verschillende diersoorten. Voor deze practicumonderdelen worden landbouwhuisdieren (varken, kip, geit en koe) ingezet die kort beschreven staan onder punt 3.3 en 3.4. De practica dienen een onderwijsdoel en de doelstelling van elk afzonderlijk practicumonderdeel valt binnen het algemene doel van de opleiding.
Het Departement Dierwetenschappen draagt zorg voor het wetenschappelijk opleiden van studenten uit
binnen- en buitenland. Binnen het bachelor- en masterprogramma worden deze studenten opgeleid tot bekwame professionals met een wetenschappelijk en maatschappelijk kritische blik, die breed inzetbaar zijn binnen de agrarische sector. Veel afgestudeerden komen op diverse functies terecht binnen de agrarische sector en daarbuiten. Bij deze functies kun je denken aan het werken bij R&D-afdelingen van grote bedrijven (multinationals), als adviseurs in de dierhouderijsector, in de voorlichting, in beleidsmatige functies bij de overheid, in het onderwijs en in het wetenschappelijk onderzoek. Ook zien we regelmatig dat afgestudeerden na een aantal jaren werken bij een bedrijf of instelling, hun ouderlijk boerenbedrijf overnemen. Hieruit volgt dat afgestudeerde Dierwetenschappers in de gehele sector vertegenwoordigd zijn. Dit betekent dat binnen de gehele sector hoogopgeleide en kundige mensen werken waardoor de Nederlandse agrarische sector zeer innovatief en competitief is, internationaal mee voorop loopt en een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse samenleving.
In dit onderzoek wordt gewerkt met koeien, kippen, varkens en geiten.