NTS 202010385-1 Het gebruik van muis materiaal ten behoeve van in vitro experimenten
it projectvoorstel heeft als doel meer inzicht te krijgen in de interactie tussen immuun cellen en kankercellen. Het voorgestelde onderzoek bevat daarvoor twee doelen:
1. Het gebruik van muis materiaal voor in vitro experimenten.
Kanker immuuntherapie versterkt en ondersteunt het immuunsysteem van de patiënt met als doel om alle kankercellen te doden. Ondanks dat immuuntherapie erg succesvol is, werkt immuuntherapie niet voor iedere kankerpatiënt. Om immuuntherapie te verbeteren, is betere kennis nodig hoe immuun cellen betrokken zijn bij het doden van kankercellen. Het doel van ons in vitro onderzoek is dan ook om de interactie tussen immuun cellen en kankercellen in detail te bestuderen en te onderzoeken hoe we immuun cellen optimaal kunnen stimuleren/manipuleren om kankercellen op te ruimen.
2. Fok van transgene C57Bl/6 OT-I/CD45.1 muizen.
Het immuunsysteem bestaat uit meerdere soorten immuun cellen waarvan CD8+ T cellen een belangrijke rol spelen in het doden van kankercellen. De transgene OT-I/CD45.1 muis lijn is nodig om specifiek CD8+ T cellen te kunnen bestuderen en daarom onmisbaar in ons onderzoek. Een aantal OT-I/ CD45.1 muizen ouder dan 4 maanden ontwikkelt lymfomen waardoor deze muizen lijn is geclassificeerd als een fok met ongerief.
Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Immuuntherapie, een therapie waarbij het patiënts eigen immuunsysteem wordt ingezet voor het doden van kankercellen, is een veelbelovende strategie om kanker te bestrijden. Echter werkt immuuntherapie nog niet bij alle kankerpatiënten. Het doel van dit project is meer inzicht te krijgen in de interactie tussen immuun cellen en kankercellen, door het bestuderen van hoe immuun cellen betrokken zijn bij het doden van kankercellen. De resultaten van dit project zullen bijdragen aan een betere kans op genezing en verbeterde kwaliteit van leven van patiënten met kanker.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.
Dit betreft een wijziging.