NTS 2015200 Populatiedynamisch onderzoek aan wilde vogels ten behoeve van beleid, beheer en wetenschap
Veel vogelsoorten in Nederland zijn in meer of mindere mate bedreigd, waardoor er een brede noodzaak is voor effectievere bescherming, welke vanuit diverse nationale en internationale wetgevingen verplicht is. Het omgekeerde komt ook voor. Sommige soorten zorgen voor overlast (bijv. ganzenproblematiek, aanvaringsrisico’s) en dan is snel de vraag hoe dit het beste kan worden beperkt.
Het hoofddoel van dit project is het verkrijgen van een verbeterd inzicht in de populatiedynamica van in het wild levende vogelsoorten. Binnen dit hoofddoel zijn drie met elkaar samenhangende subthema’s te onderscheiden, te weten onderzoek naar a) het terreingebruik van vogels, b) fitness in vogelpopulaties en c) dieetkeuze van vogels. Met deze kennis kunnen soorten beter beschermd en beheerd worden en kan het effect van veranderingen (positief/negatief) in of nabij leefgebieden worden
ingeschat.
Voor dit onderzoek is het nodig om dierproeven uit te voeren om een deel van de onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden. Het gaat hierbij met name gaat om het gebruik van zenders, het prikken van bloed en het trekken van veren.
Het project levert een belangrijke bijdrage aan onze wetenschappelijke kennis over de ecologie van vogelsoorten, welke kan worden gebruikt ten behoeve van een verbeterde bescherming en/of beheer.