NTS 2015254 Onderzoek naar terreingebruik van Zwarte Specht en Wespendief in Drenthe
In de Natura 2000-gebieden Drents-Friese Wold & Leggelderveld en het Dwingelderveld wordt bij de realisatie van een aantal Natura 2000-doelen een deel van het bos omgevormd tot open vegetatie (heide) en parklandschap. Door deze omvorming verdwijnt netto leefgebied voor twee andere doelsoorten, namelijk de Zwarte Specht in beide gebieden en Wespendief in het Drents Friese Wold & Leggelderveld. Het idee is dat het verlies aan leefgebied van beide soorten gemitigeerd kan worden door in het resterende bos de kwaliteit te verbeteren zodat er feitelijk geen achteruitgang van de populatie optreedt.
Het inleveren van kwantiteit moet dus opgevangen worden door een vergroting aan kwaliteit. De centrale vraag is of dit kan. Om hier antwoord op te krijgen wordt met behulp van GPSloggers het terreingebruik van Wespendief en Zwarte Specht gedurende drie jaar in beeld gebracht. Welke habitats worden geprefereerd of juist ontweken, en wat zijn de kenmerken van deze locaties? Deze kennis is noodzakelijk om te kunnen bepalen welke maatregelen kunnen worden getroffen om de kwaliteit van het resterende leefgebied te verhogen.
Binnen dit project wordt kennis vergaart over de factoren die van belang zijn voor het voorkomen van Zwarte Specht en Wespendief in twee gebieden in Drenthe. De uitkomsten van deze studie zullen gebruikt worden om binnen de kaders van de herinrichting in beide gebieden het leefgebied voor de twee soorten te verbeteren. Het betreft twee soorten die het afgelopen decennium in Nederland een afname laten zien, wat de noodzaak voor effectieve beschermingsmaatregelen rechtvaardigt. Naast een belangrijke bijdrage voor effectievere bescherming levert een verbeterde kennis over de ecologie van beide vogelsoorten een bijdrage aan onze fundamentele kennis over de betreffende soorten, welke ook kan worden gebruikt voor bescherming in andere gebieden binnen Nederland.
Het streven is om voor dit onderzoek acht Zwarte Spechten en zes Wespendieven uit te rusten met een GPS-logger.