NTS 2016308 Kunstmatige reproductie van Europese paling en opkweek tot glasaal
De huidige palingkweek is afhankelijk van wilde glasaal (jonge paling), deze wordt gevangen en opgekweekt om vervolgens geconsumeerd te worden. Echter, de paling is ernstig bedreigd door verschillende factoren. Een oplossing voor dit probleem is het ontwikkelen van een volledige reproductiecyclus in gevangenschap, op deze manier is men niet meer afhankelijk van de wilde glasaal.
In aquacultuur is het niet mogelijk om palingen op een 'natuurlijke' wijze eieren en sperma te laten ontwikkelen. Dit kan echter wel door middel van wekelijkse hormooninjecties. Hier bestaan al geruime tijd protocollen voor die wereldwijd gebruikt worden. In onze kwekerij worden deze protocollen al enkele jaren met succes toegepast, op regelmatige basis worden er larven geproduceerd.
De algemene doelstelling van dit project is het succesvol voortplanten van de paling en opkweek van de larven tot glasaal. Dit project voorziet in de concrete behoefte van vraag naar glasaal door palingkwekers, aangezien paling een bedreigde diersoort is en de vangstquota voor glasaal erg streng zijn.
Het project bestaat uit drie onderdelen:
- Feminisering en opkweek glasaal tot juveniele paling - Feminiseren, het vrouwelijk maken van paling, versnelt oocyte ontwikkeling, zorgt voor grotere follikeldiameters en maakt palingen gevoeliger voor hormonale stimulatie. Het feminiseren van paling zal het reproductieprotocol dus efficiƫnter maken.
- Maturatie ouderdieren door middel van hormoonpreparaten
- Voeren van de larven en opkweek tot glasaal - het is tot op heden onbekend wat palinglarven precies eten in de natuur. In samenwerking met universiteiten, zeeaquaria en gespecialiseerde bedrijven zal onderzoek gedaan worden naar een geschikt voer en geschikte houderijsystemen voor de palinglarven.
De kweek van Europese paling is nog niet duurzaam, aangezien de benodigde glasaal volledig uit wildvangst afkomstig is en de paling inmiddels een bedreigde diersoort is. Succesvolle kunstmatige reproductie van de Europese paling zal ertoe leiden dat gekweekte glasaal beschikbaar komt voor palingkwekers/mesters, waardoor de glasaalvisserij zal verminderen en de druk op de natuurlijke populatie afneemt. Dit zal een sterke stimulans zijn voor de palingsector, die hierdoor een duurzaam bestaansrecht krijgt.
In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van de Europese paling.