NTS 20171085-3 Impact van seismisch onderzoek op kabeljauw
De hoeveelheid anthropogeen (menselijk) geluid in de zeeën en oceanen is in de afgelopen tientallen jaren toegenomen. Dieren die in de zeeën en oceanen leven maken echter gebruik van geluid voor allerlei activiteiten, bijvoorbeeld voor oriëntatie, communicatie, foerageren, roofdieren ontwijken of het vinden van een partner. Onderwater is het zicht minder goed dan boven water, terwijl geluid juist verder reikt. Menselijk geluid kan de activiteiten en biologische processen van onderwaterdieren dus beïnvloeden.
Door de potentieel negatieve effecten van lawaai op dieren wordt het maken van geluid op zee door Europese wetgeving geregeld en zijn lawaaimakers vergunningplichtig. Dit zorgt er voor dat er grote behoefte is vanuit de maatschappij, bij beleidsmakers, de industrie, visserij en natuurbeschermers, om meer te weten te komen over effecten van lawaai onderwater en specifiek de negatieve gevolgen voor lawaaiige activiteiten op vissen.
Binnen dit project willen wij de effecten van seismisch onderzoek op kabeljauw onderzoeken. Seismisch onderzoek is een exploratie van de geologische structuur in de zeebodem, deze techniek wordt vaak gebruikt om gas en olie in de zeebodem te vinden. Seismisch onderzoek wordt uitgevoerd door een schip dat één of meerdere reeksen van ‘airguns’ en onderwatermicrofoons trekt. Airguns bestaan uit luchtkamers waar een hoge druk in opgebouwd kan worden die vervolgens gecontroleerd kan vrijkomen. Dit veroorzaakt een luide knal. De seismische exploratie van een bepaald gebied kan meerdere dagen tot zelfs maanden duren.
Binnen dit project willen we de effecten van seismische exploratie op het gedrag en de fysiologie (groei en stress) van vissen onderzoeken. Hiervoor zullen we onderzoek doen in een bassin, een groot drijvend net en op de Noordzee. Het voordeel van het bassin en het drijvende net is dat wij gecontroleerde experimenten kunnen uitvoeren om gericht onderzoeksvragen te beantwoorden. Het nadeel is dat het geluid waar we deze vissen aan bloot kunnen stellen niet hetzelfde is als bij een echt seismisch onderzoek. Daarom zullen we ook een experiment op de Noordzee – tijdens een echt seismisch onderzoek – uitvoeren. De experimenten in een gecontroleerde omgeving helpen om de data van dit Noordzee-experiment te interpreteren en het Noordzee-experiment helpt om de experimenten uit de gecontroleerde omgeving te valideren.
De impact van menselijke activiteiten op marien leven is al langer een zorg van wetenschappers, industrieën en de maatschappij. Onze resultaten zullen inzicht geven in de daadwerkelijke effecten van seismisch onderzoek op kabeljauw en andere vissen, op zowel korte als lange termijn. Tevens kunnen onze resultaten inzicht bieden in manieren om de impact van seismisch onderzoek te verminderen door bijvoorbeeld temporele patronen in het geluid aan te passen. Daarnaast kan dit onderzoek aanleiding zijn om regelgeving aan te passen of de procedures omtrent het verlenen van vergunningen aan te passen.
Dit project moet uiteindelijk leiden tot inzicht in de populatieconsequenties van seismisch onderzoek op kabeljauw (en andere vissen). We zijn nog niet zo ver dat dit project tot de concrete invulling van een populatiemodel zal leiden, maar we hebben wel bestaande populatiemodellen voor zeezoogdieren gebruikt om dit project op te zetten. Tevens is er een team van modellenmakers betrokken die, complementair aan het practische werk, de mogelijke invloed van lawaai op energiebudgetten van individuele vissen en op aantallen vissen op populatienivo theoretisch zal onderzoeken, mede met behulp van de nieuwe gegevens verzameld in het veld.
In dit onderzoek wordt gewerkt met vissen.