NTS 20198624 Ecologie en gedrag van zeehonden in het wild
Het hoofddoel van dit project is het krijgen en uitbreiden van inzicht in de ecologie en gedrag van gewone en grijze zeehonden, in de Nederlandse wateren. Hiermee kunnen wetenschappelijke vragen over de zeehonden worden beantwoord over bijvoorbeeld hoe ze op zee eten, hoe zeehonden zich ontwikkelen en bijvoorbeeld of ze plaats trouw zijn of niet. Hiermee kunnen ook vragen beantwoord worden van maatschappelijke belang, bijvoorbeeld over de effecten van menselijk gebruik van de leefomgeving van de dieren, en of de zeehonden menselijke activiteiten mijden of bijvoorbeeld door die activiteiten beïnvloed worden tijdens het jagen. Deze kennis is nodig om te onderzoeken of die menselijke activiteiten een invloed hebben op de populatie zeehonden en hoe dit kan worden voorkomen om een gezonde populatie van deze wilde dieren in Nederland te behouden. De inzichten die we in Nederland verkrijgen kunnen we ook vertalen naar andere soorten, bijvoorbeeld op de Noordpool, waar we veel moeilijker onderzoek kunnen doen.
Zowel de grijze als de gewone zeehond is in Europa een beschermde diersoort. Een klein deel van hun tijd zitten zeehonden op de zandbanken in het Deltagebied en de Waddenzee, maar ongeveer 80% van hun tijd zitten de dieren op zee om voedsel te zoeken. In de nabije toekomst wil men meer gebruik maken van deze zee, in de energietransitie (bijvoorbeeld de bouw van windparken op zee), maar ook om vis, schelpdieren en algen te kweken, voor de scheepvaart of om zand te winnen. We weten nog onvoldoende van de zeehonden op zee af om ze voor deze veranderingen goed te beschermen. Met ons onderzoek krijgen we meer zicht op
welke gebieden voor de zeehonden belangrijk zijn en ook hoe menselijke ingrepen het gebruik van deze gebieden door de zeehonden kan beïnvloeden. Zo kunnen we bijvoorbeeld adviseren om andere gebieden te gebruiken of bouwperiodes te kiezen wanneer de dieren minder gevoelig zijn. Door de goede infrastructuur en onderzoek omstandigheden weten we relatief veel van de Nederlandse zeehonden. De kennis die we hier verzamelen kan helpen bij het beschermen van zeehonden in minder toegankelijke gebieden zoals de Noord- en Zuidpool.
In dit onderzoek wordt gewerkt met Zeehonden.