NTS 20197946 Dijkgravers in beeld
Graverij in oevers en waterkeringen door muskusratten, beverratten en binnenkort wellicht ook door bevers leidt in ons waterrijke Nederland tot aanzienlijke veiligheidsrisico’s, economische schade en structurele kosten. Ook veroorzaken muskus- en beverratten door overbegrazing lokale uitsterving van waterplanten, destructie van rietkragen en paaiplaatsen voor vis. Om schade en risico’s te beperken streven de waterschappen naar een nulstand voor muskus- en beverratten. Vanwege zijn snelle opmars zal ook de beschermde bever om gepaste beheersmaatregelen vragen.
De praktijkvraag van de waterschappen luidt: ‘Wat kunnen we leren van het graafgedrag en het terreingebruik van muskusratten, beverratten en bevers in Nederland teneinde beheersmaatregelen en vangststrategieën effectiever te maken en (graaf)schade aan waterkeringen en oevers te voorkomen’?
Om het graafgedrag en terreingebruik van deze dijkgravers beter in beeld te kunnen brengen, ontwikkelen en gebruiken we zenders die zijn uitgerust met gps-locatie en gedragssensoren die via LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) kunnen worden uitgelezen. Deze innovatieve technologie zal ons helpen om te begrijpen waar muskusratten, beverratten en bevers vandaan komen en te voorspellen waar ze langs zullen trekken en welk graafgedrag en terreingebruik ze zullen vertonen. Met de inzet van deze technologie wordt kennis ontwikkeld die ook bij andere diersoorten kan worden toegepast.
In dit project wordt inzicht verworven in het graafgedrag en terreingebruik van muskus- en beverratten en bevers. De kennis uit dit onderzoek biedt mogelijkheden om dieren sneller en doelmatiger te vangen, hetgeen er voor zorgt dat er absoluut gezien uiteindelijk minder dieren gedood hoeven te worden. Daarnaast leidt een beter begrip van het gedrag en het terreingebruik van bevers tot nieuwe beheersmaatregelen waarmee het misschien mogelijk wordt om bevers zodanig te ‘sturen’ dat schade aan essentiële waterkeringen wordt voorkomen.
In dit onderzoek wordt er gewerkt met muskusratten, beverratten en bevers.