NTS 2015271-8 Ontwikkeling van combinatie therapie voor solide tumoren, gebaseerd op vaccinatie en immuunmodulatie
Kanker is de voornaamste doodsoorzaak in Nederland. Elk jaar krijgen meer dan 100.000 nieuwe mensen de diagnose kanker te horen.
De behandelingen worden steeds beter en er zijn steeds meer mensen die deze levensbedreigende ziekte overwinnen. De belangrijkste vormen van behandeling zijn chemotherapie, bestraling, chirurgie, hormoon therapie en steeds meer ‘targeted’ therapie met gerichte medicijnen. Sinds enkele jaren beschikken we ook over immuuntherapie. Bij immuuntherapie wordt het eigen afweersysteem gestimuleerd om kankercellen te doden.
Op dit moment krijgen vooral patiënten met pigmentcel kanker een immuuntherapeutische behandeling, maar de verwachting is dat ook voor andere kanker typen zo’n therapie beschikbaar komt. Immuuntherapie laat veelbelovende resultaten zien die bij geen enkele andere behandelvorm van kanker zijn waargenomen. Eind 2018 zijn deze verwachtingen inderdaad grotendeels waar gemaakt. Naast pigmentcel kanker worden nu ook patiënten met bepaalde vormen van longkanker, blaaskanker, darmkanker en nierkanker met immuuntherapie behandeld. Naast de bekende therapie met antistoffen tegen remmende afweer moleculen, waarvoor de Nobelprijs voor geneeskunde 2018 is toegekend, hebben wij nieuwe afweer moleculen ontdekt waar we meer onderzoek naar willen doen.
Wij werken al meer dan twintig jaar aan immuun-therapie voor kanker en streven ernaar deze behandeling ook effectief te krijgen voor patiënten met andere kanker typen zoals baarmoederhalskanker, darmkanker en alvleesklierkanker. In ons huidige onderzoek richten we ons op verbetering van kanker vaccins en het aanpakken van afweer-onderdrukkende mechanismen in de tumor. Tijdens dit onderzoek komen we meer te weten van de interactie tussen het afweersysteem en kanker. Deze kennis uit proefdieronderzoek zullen wij inzetten ter verbetering van immuuntherapie voor patiënten met kanker.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.
Op 4 april 2019 is de tekst voor dit onderzoek aangepast. Het betreft een wijziging.