NTS 2015283-3 Antivirale interventiestrategieën tegen coronavirussen
Uitbraken met nieuwe coronavirussen hebben in de afgelopen 15 jaar uitbraken tot gevolg gehad met hoge sterftecijfers: 10% tot 35% van de geïnfecteerde mensen overleed. Het ging in deze gevallen om uitbraken met de zogenaamde SARS en MERS coronavirussen die vanuit dieren overgedragen werden op mensen, waarna mens-op-mens overdracht de uitbraak verergerde. Maar ook voor de huidige uitbraak van 2019-nCoV zijn op dit moment (10 februari 2020) meer dan 40000 bevestigde gevallen bekend in op dit moment 26 verschillende landen met meer dan 900 doden (ongeveer 2%). Voor de ontwikkeling van middelen en methoden om deze coronavirusinfecties te kunnen bestrijden is het van belang om deze uit te testen in diermodellen voordat deze in de mens kunnen worden toegepast. Naast de nu bekende coronavirussen wordt in dit project ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat een uitbraak met een nieuw coronavirus zich gedurende de looptijd zou kunnen voordoen, zoals bijvoorbeeld de huidige uitbraak van 2019-nCoV en waarvoor op dit moment geen interventie strategie beschikbaar is om in te zetten tegen deze wereldwijde uitbraak. Dit project heeft als doel om de werkzaamheid van antivirale interventiestrategieën (antivirale middelen, vaccins) tegen huidige én nieuwe coronavirusinfecties te bepalen in beschikbare modellen.
De huidige wijziging van de project aanvraag omhelst een verhoging van het aantal dieren om interventiestrategieën uit te testen, waarbij het aantal dieren voor modelontwikkeling en voorstudies gelijk blijft en voldoende is. De verhoging houd rekening met 20 dierstudies per hierna genoemde diersoort in de resterende looptijd van het project voor muizen, fretten en konijnen, diermodellen die gekozen zijn in vergelijking met eerdere coronavirus uitbraken. Deze grote verhoging is onder andere door de snelheid waarmee het virus zich verspreid en dus een behandeling noodzakelijk is, maar ook vanwege de nieuwe manieren die beschikbaar zijn om snel deze interventiestrategieën te ontwikkelen.
De resultaten verkregen in de studies van dit project dragen bij aan de ontwikkeling en registratie van antivirale interventiestrategieën tegen coronavirusinfecties: het bepalen van de werkzaamheid ervan in diermodellen is een essentiële schakel in het ontwikkelingstraject van een in de mens toepasbaar medicijn. De zo verkregen antivirale interventiestrategieën kunnen vervolgens ingezet worden tegen actuele en mogelijk ook toekomstige uitbraken van coronavirussen.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen, fretten, katten, hamsters en konijnen.