NTS 2016767-1 Ontwikkeling en evaluatie van het gebruik van larynxmaskers tijdens anesthesie bij zoogdieren en vogels
Doel van dit project is om voor een verscheidenheid aan diersoorten (vogels en zoogdieren) iersoortspecifieke larynxmaskers (een hulpmiddel dat in de keel, bovenop het strottenhoofd rust en gebruikt wordt om zuurstof en narcosegassen toe te dienen tijdens narcose) te ontwikkelen en aansluitend het functioneren van de ontwikkelde maskers te evalueren ten aanzien van andere methoden voor toedienen van gasnarcose (mondmasker, beademingsbuisje dat in de luchtpijp geplaatst wordt).
Dit project zal diersoortspecifieke larynxmaskers opleveren voor een verscheidenheid aan vogel- en zoogdiersoorten en gewichtsranges. Deze larynxmaskers zullen zowel bruikbaar zijn in de diergeneeskundige praktijk als in het onderzoek (bij laboratoriumdieren) en bieden ten opzichte van de huidig beschikbare hulpmiddelen (mondmasker en beademingsbuisje) een aantal grote voordelen, waaronder:
- snelle en gemakkelijke plaatsing met een verminderd risico op prikkeling van en schade aan de luchtwegen en daarbij behorend ook vermindering van de benodigde narcosediepte, postoperatieve pijn en ongemak (t.o.v. het beademingsbuisje).
- verminderde risico op lekkage van narcosegassen (en daarmee vermindering van gezondheidsrisico’s door blootstelling aan deze gassen voor medewerkers) en mogelijkheid tot actief beademen van het dier tijdens de narcose (t.o.v. het mondmasker) Daarnaast zal dit project ook 3D-modellen opleveren van de voorste luchtwegen die bruikbaar zijn voor oefendoeleinden (training van anesthesiemedewerkers/biotechnici) en kunnen dienen als vervanging voor gebruik van levende dieren.
In dit onderzoek wordt gewerkt met: ratten, muizen, hamsters, gerbil, cavia's, chinchilla's, konijnen, Fretten, katten, honden, paarden, varkens, koeien, schapen, geiten en vogels.