NTS 20172665-1 Vitaal en Gezond Kalf
Dit projectvoorstel is erop gericht om gezondheid en welzijn van vleeskalveren door de keten heen te verbeteren. Het accent in dit projectvoorstel ligt op
1) de houderijomstandigheden van
toekomstige vleeskalveren op het melkveebedrijf,
2) het transport van jonge kalveren, en
3) de opvang van kalveren op het vleeskalverbedrijf, en de invloed van deze factoren op gezondheid en weerstand van de dieren. Daarnaast wordt ook gekeken naar de relatie tussen de conditie van de drachtige koe en de gezondheid en vitaliteit van het kalf vanaf de geboorte.
Het centrale uitgangspunt in het onderzoek is dat vleeskalveren zoveel mogelijk longitudinaal worden vervolgd, d.w.z door de keten heen tot en met de slachterij. Daarbij worden uiteindelijk relaties gelegd tussen dierkenmerken en behandelingen gemeten en opgelegd tijdens vroege opfok, transport en opvang enerzijds, en de ‘performance’ van de dieren in termen van ziekte-incidentie, antibioticumgebruik, uitval en groei op het vleeskalverbedrijf anderzijds.
In het project "Vitaal en Gezond Kalf” wordt onderzoek gedaan naar nieuwe manieren van houderij van kalveren, waarmee de weerbaarheid en het herstellend vermogen van kalveren worden vergroot.
In het projectvoorstel wordt een keten-brede aanpak gevolgd, gericht op verbetering van de gezondheidsstatus van (jonge) runderen in de gehele keten (melkveebedrijf, verzamelcentrum, transport en vleeskalverbedrijf), met als bijkomende gevolgen een beter dierenwelzijn, een verlaging van het gebruik van antibiotica, minder uitval en betere technische resultaten.
Overal leidt dit tot een meer duurzame rundveehouderij in Nederland en daarbuiten.
In dit onderzoek wordt gewerkt met kalveren.
Op 11 april 2019 is de tekst voor dit onderzoek aangepast.