NTS 20173927-2 Verbetering gezondheid en levensduur melkvee
De melkkoe produceert melk gedurende gemiddeld 2,8 lactaties, en wordt
ongeveer 4,6 jaar oud. De levensduur en gezondheid van de koe staan onder
druk in de periode voor en na het krijgen van een kalf.
Het risico op ziektes in deze periode is hoog, waardoor 25% van de koeien deze periode niet goed door komt en van het melkveebedrijf worden afgevoerd. Ons hoofddoel is om de levensduur van de melkkoe te verbeteren door de melkkoe gedurende deze periode voedsel te geven dat beter is aangepast op haar behoefte.
Hiervoor is het eerst nodig dat we de relatie tussen voeding en de stofwisseling van de
koe beter begrijpen. In het voorgestelde onderzoek zullen we koeien
gedurende de periode voor en na afkalven verschillende rantsoenen geven en
verschillende metingen uitvoeren aan haar stofwisseling.
Onderzoek naar het aanpassingsproces dat zich voordoet tijdens de late dracht
in de melkkoe, zal helpen bij het identificeren van belangrijke factoren en
mechanismen die dit proces controleren en reguleren.
Dit zal leiden tot praktisch advies aan de veehouder en verbetering van het voer van de koe. Een vermindering van gezondheidsproblemen zal de afhankelijkheid van antibiotica verminderen en de duurzaamheid en gezondheid van melkproducten voor menselijke consumptie verbeteren.
Vermindering van de gedwongen afvoer van melkvee van het bedrijf vermindert het totale aantal benodigde dieren, vermindert de milieubelasting alsmede de druk op het gebruik van landbouwgrond.
In dit onderzoek wordt gewerkt met melkkoeien.
Op 29 augustus 2019 is de tekst voor dit onderzoek aangepast.