NTS 20174425-1 Onderzoek naar de wisselwerking tussen darmflora en het afweersysteem bij vleeskuikens

De samenstelling van darmbacteriën (‘darmflora’) is belangrijk voor de groei, ontwikkeling en weerstand tegen ziekten van het vleeskuiken. Al direct nadat een kuiken uit het ei komt heeft de vleeskuikenvoeding een grote invloed op de darmflora-samenstelling en hoe het afweersysteem zich ontwikkelt. Deze processen hebben een wisselwerking op elkaar, maar hoe dit precies werkt gaan we onderzoeken. Voeraanpassingen kunnen de darmflora en het afweersysteem gunstig beïnvloeden en zullen vleeskuikens gezonder maken. Dit bevordert het dierwelzijn, geeft efficiëntere (meer duurzame) groei en een veiliger kippenvleesproduct.

Dit project geeft inzicht in hoe voeding, darmflora en het afweersysteem elkaar beïnvloeden in vleeskuikens. In proef 1 wordt onderzocht in hoeverre de darmflora-samenstelling het afweersysteem beïnvloed. Uit proef 2 zal blijken hoe voercomponenten het afweersysteem en de darmflora beïnvloeden. In proef 3 wordt onderzocht of specifieke voercomponenten die in staat bleken het afweer systeem en de darmflora te beïnvloeden vleeskuikens kunnen beschermen tegen een veelvoorkomende bacterie in pluimvee, die ook overdraagbaar is op mensen. De keuze voor deze bacterie is gebaseerd op eerdere studies waaruit blijkt dat zowel de darmflora- samenstelling, het afweersysteem en voercomponenten een rol in spelen in de bescherming tegen deze bacterie. Voor een meer duurzame vleeskuikenhouderij is het belangrijk dat vanaf de fokkerij tot en met de slacht naar manieren wordt gezocht om processen te optimaliseren om diergezondheid en dierwelzijn te verbeteren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de leefomstandigheden zo goed mogelijk af te stemmen op het vleeskuiken om ziekten en welzijnsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Van dit hele palet aan manieren om vleeskuikens op meer duurzame wijze gezonder te houden zal dit project zich richten op het verbeteren van de darmflora door aanpassingen aan de voeding, om hiermee het afweersysteem gunstig te beïnvloeden. Door gunstige voercomponenten toe te voegen aan het kippenvoer zullen vleeskuikens gezonder en minder bevattelijk voor ziekten zijn. Hierdoor wordt de kans dat mensen voedselinfecties oplopen door het eten van vlees kleiner. Ook zullen minder antibiotica nodig zijn, waardoor de kans kleiner is dat deze medicijnen niet goed meer werken als mensen ermee behandeld moeten worden.

In dit onderzoek wordt gewerkt met vleeskuikens.

Dit betreft een wijziging.