NTS 2017988 Bevorderen van de weerstand van vleeskuikens tegen darminfecties.
In dit project willen we een nieuwe aanpak ontwikkelen om vleeskuikens weerbaarder te maken tegen de negatieve effecten van een veel voorkomende darminfectie (coccidiose). Vleeskuikens krijgen preventief medicijnen via het voer om de kans dat ze erg ziek worden van de infectie te verkleinen. Als ze toch erg ziek worden wordt er soms met antibiotica behandeld. Wij onderzoeken een nieuwe alternatieve aanpak met 2 stappen. We gaan 1) blootstelling aan de infectie veranderen door de leefomgeving aan te passen, zodat kuikens vroeger in hun leven met elkaars ontlasting in het strooisel (met daarin de ziekteverwekker) in aanraking komen. Dit is een soort ‘natuurlijke vaccinatie’ waardoor ze snel weerstand krijgen en een groot deel van de kuikens tegelijkertijd de verschillende infectiefases zal doormaken; en 2) verschillende ondersteunende middelen, zoals kruiden, natuurproducten, of bepaalde voedingsbestanddelen (‘voerinterventies’) toepassen die de dieren ondersteuning geven in de betreffende infectiefases. Dit helpt om ziekte te voorkomen en herstel te bevorderen, waardoor we zonder medicijnen zoals antibiotica de negatieve gevolgen van de infectie op diergezondheid en dierwelzijn kunnen verminderen.
De uitkomsten zullen de negatieve gevolgen van de darminfectie bij vleeskuikens (en mogelijk ook bij andere soorten pluimvee) helpen verminderen. Het oplopen van de darminfectie, door besmetting met de darmparasiet Eimeria, is niet te voorkomen, maar valt wel te onderdrukken. De infectie kan ‘coccidiose’ veroorzaken, een ‘kinderziekte’ die bij allerlei soorten jonge kippen, zelfs bij hobbykippen, voorkomt. Een betere aanpak van deze ziekte bevordert dierwelzijn en maakt vleeskuikens gezonder en minder bevattelijk voor andere (secundaire) ziekten. Hierdoor wordt de kans dat mensen voedselinfecties oplopen door het eten van kippenvlees nog kleiner. Ook zullen minder medicijnen zoals antibiotica nodig zijn, waardoor de kans kleiner is dat deze medicijnen niet goed meer werken als mensen ermee behandeld moeten worden. Ook zullen de vleeskuikens het voer veel efficiënter kunnen verteren, waardoor de milieubelasting minder wordt en de kippenvleesproductie duurzamer wordt.
De combinatie van het eerst stimuleren van een vroege ontwikkeling van weerstand tegen de infectie, zodat erna gerichte voerinterventies ingezet kunnen worden die precies aansluiten bij de infectiefase van het koppel is nog niet eerder onderzocht en zal ook wetenschappelijk gezien een doorbraak zijn, die ook bij andere ziektes en andere diersoorten kan worden toegepast.
In dit onderzoek wordt gewerkt met vleeskuikens.