NTS 20185188 Ontwikkeling van radiofarmaca
Positron Emissie Tomografie (PET) is een beeldvormende techniek die veel wordt toegepast in het ziekenhuis. Met deze techniek kan een arts een betere diagnose stellen en kan de werking van geneesmiddelen worden bestudeerd.
Bij PET wordt gebruikt gemaakt van radioactieve stoffen die geïnjecteerd worden in een patiënt, de PET camera meet de verdeling van de radioactieve stof. Zo een stof wordt een radiofarmacon genoemd. Voor elke ziekte wordt een ander radiofarmacon gebruikt. Momenteel zijn er te weinig verschillende radiofarmaca die in de mens gebruikt kunnen worden.
Het doel is om nieuwe radiofarmaca te onderzoeken in proefdieren. Nieuwe radiofarmaca worden eerst in celkweek (in vitro) getest en degenen die goed genoeg zijn, worden in proefdieren onderzocht - zodat kan worden vastgesteld of het nieuwe radiofarmacon de gewenste eigenschappen heeft. Voor belangrijke ziekten als Multiple sclerose, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer, kanker en reumatoïde artritis zijn nieuwe radiofarmaca nodig. Het doel van dit project is nieuwe radiofarmaca te ontwikkelen om zo betere diagnostiek mogelijk te maken. Een betere diagnose zal de behandeling van deze patiënten verbeteren. Daarnaast zal met deze nieuwe radiofarmaca en PET de werking van nieuwe geneesmiddelen, die ontwikkeld worden voor deze belangrijke ziekten, onderzocht kunnen worden om zo een optimale
therapie te kunnen ontwikkelen.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen en ratten.