NTS 20185704 Identificatie van de pathogene bacterie ten tijde van abdominale sepsis middels analyse van uitademingslucht

Bij de behandeling van darmkanker wordt het aangedane deel van de darm verwijderd en een nieuwe verbinding gemaakt tussen de gezonde uiteinden, een naad. Een ernstige complicatie is een naadlekkage. Er lekt dan darminhoud in de buikholte, met een buikvliesontsteking en kans op overlijden tot gevolg. Het is belangrijk dat patiënten met een naadlekkage zo snel mogelijk chirurgisch en antibiotisch behandeld worden. Met de huidige onderzoeken is een naadlekkage moeilijk aan te tonen en zijn patiënten ernstig ziek ten tijde van de diagnose. Pas na de uitslag van bacteriekweken kan worden overgestapt naar het meest effectieve antibioticum. Dit duurt enkele dagen waarin de patiënt vaak inadequaat wordt behandeld.In uitademingslucht zijn vluchtige organische componenten (VOC’s) aanwezig die worden gevormd tijdens de stofwisseling in het lichaam. Dit kan veranderen door bijvoorbeeld ziekte en de aanwezigheid van bepaalde bacteriën. Het doel van het project is om met behulp uitademingslucht onderscheid te maken tussen welke bacteriën de buikvliesontsteking, veroorzaken en te onderzoeken of er sprake is van een antibioticaresistentie variant van de betrokken bacterie. In dit project zullen wij een buikvliesontsteking bij muizen veroorzaken en op verschillende tijdstippen uitademingslucht verzamelen en analyseren. Het doel is om te onderzoeken of er VOC’s gevonden kunnen worden in de uitademingslucht van muizen. Door deze techniek toe te passen bij bacteriën die meestal betrokken zijn bij naadlekkages, is het mogelijk om specifieke veranderingen in VOC profielen te onderscheiden, en zo in de toekomst deze bacteriën in de patiënt sneller te herkennen en de behandeling tijdiger te starten.

Analyse van uitademingslucht is sneller dan de huidige techniek van bacteriekweken. Met een gestandaardiseerd model in muizen kunnen we met behulp van VOCs testen of er sprake is van buikvliesontsteking en welke specifieke bacterie betrokken is met als doel uiteindelijk in de patiënt de specifieke verwekker in een vroeg stadium te diagnosticeren en zo ook sneller en specifieker antibiotisch te behandelen. De specifiekere selectie van het antibioticum zal ook resistentieontwikkeling remmen.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.