NTS 20185827 Optimalisatie van kuikenkwaliteit en robuustheid van vleeskuikens door omstandigheden in de perinatale periode

Kuikenkwaliteit bij uitkomst wordt voor een groot deel bepaald door omgevingsfactoren tijdens het broeden. Het is echter niet bekend hoe de kwaliteit van het kuiken precies verandert met betrekking tot de dooieropname. De wetenschappelijke vraagstelling richt zich daarom op de opname en het gebruik van voedingsstoffen tijdens het incubatieproces, en hoe dit verandert wanneer omgevingsfactoren (bv. incubatietemperatuur) veranderen. Na uitkomst hebben kuikens vaak niet direct toegang tot voer en water en ook dat heeft een effect op kuikenkwaliteit. Het is bekend dat kuikenkwaliteit bij uitkomst en voer - en water in het vroege leven een invloed hebben op productiekenmerken (zoals groei, voerconversie) in het latere leven, maar het is niet bekend of ook de gezondheid en robuustheid beïnvloed worden. Hoe gezonder een kuiken is, hoe minder antibiotica gegeven hoeft te worden in de uitgroeifase. Het maatschappelijke belang is daarom gericht op het verbeteren van de kuikenkwaliteit waardoor minder kuikens dood gaan/gedood hoeven te worden, en er minder dieren met antibiotica behandeld hoeven te worden.

Met dit onderzoek hopen we meer kennis te krijgen over hoe omgevingsfactoren tijdens het broeden van invloed zijn op de ontwikkeling van een kuiken. Bovendien hopen we inzicht te krijgen in de relatie tussen kuikenkwaliteit bij uitkomst, het onthouden van voer- en water in het vroege leven en de gezondheid van de kip in het latere leven. Als we dit weten kunnen er adviezen gegeven worden aan broederijen, zodat zij de broedfactoren kunnen aanpassen, waardoor er robuustere (gezonde en sterke) kuikens geproduceerd worden. Daarnaast kan het belang van zo vroeg mogelijk verstrekken van voer- en water onderstreept of onderkend worden. Dit onderzoek zal daarmee helpen om inzicht te krijgen in het produceren van gezonde kuikens die sterker zijn en minder antibiotica nodig hebben om productief te blijven.

In dit onderzoek wordt gewerkt met vleeskuikens.