NTS 20185864 Titel: BMP 7 eiwit fragmenten als behandeling tegen artrose?

Artrose (slijtage en beschadiging/verlies van het kraakbeen) is de meest voorkomende gewrichtsaandoening, die zowel op jongere als oudere leeftijd kan ontstaan. Op jongere leeftijd is het meestal het gevolg van een ongeval of sportblessure, terwijl het op oudere leeftijd meestal een combinatie is van meerdere factoren, waar slijtage en veroudering van de weefsels een belangrijke rol spelen.
Op dit moment is de behandeling voor artrose alleen gericht op symptoombestrijding; het verminderen van de pijn die samengaat met deze ziekte. Echter deze behandelingen kunnen het verloop van de ziekte niet remmen, waardoor de schade blijft doorgaan met een toename van de pijnklachten en beperkingen tot gevolg. Als laatste redmiddel, ter bestrijding van de pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid, is er een gewricht vervangende operatie nodig waarbij er een prothese geplaatst wordt die de functie van het gewricht moet overnemen.
Onze onderzoeksgroep, met uitgebreide kennis op het gebied van artrose, heeft de afgelopen jaren aan een veelbelovende behandeling voor artrose gewerkt in ons laboratorium. Deze behandeling is gericht op het remmen, dan wel stoppen, van de artrose ontwikkeling. Hiervoor hebben wij delen (fragmenten) van een lichaamseigen stof, het eiwit BMP 7, in het laboratorium
nagebouwd. De resultaten zijn veelbelovend, want in de celkweken wordt het ziekteproces daadwerkelijk afgeremd en zelfs stopgezet door de nagebouwde BMP 7 eiwit fragmenten. Indien deze resultaten ook in een lichaam positief zijn, zijn we een stap dichter bij een behandeling voor artrose in de mens.
Deze aanvraag heeft dan ook als hoofddoel te onderzoeken of deze positieve resultaten van de nagebouwdde BMP 7 eiwit fragmenten ook deze beschermende functies in een echt gewricht laten zien. 

Met dit onderzoek verwachten we nieuw inzicht te krijgen of de door ons ontwikkelde BMP 7 eiwit fragmenten het ziekteverloop van artrose kan veranderen, zodat we deze behandeling verder kunnen ontwikkelen als middel voor patiënten in de bestrijding van artrose.
De uitkomst van deze studie heeft ook een groot maatschappelijk belang. Patiënten met artrose, zowel jong als oud, zijn door de pijnklachten beperkt in hun dagelijkse activiteiten en raken vaak in een sociaal isolement. Deze uitval gaat gepaard met hoge sociale en economische kosten. Verder zijn er hoge zorgkosten voor deze patiënten, hetgeen meer druk uitoefent op ons zorgsysteem. Het is dan ook van groot maatschappelijk en economisch belang dat er een behandeling voor deze aandoening gevonden wordt.

In dit onderzoek wordt gewerkt met ratten.