NTS 20185924 Effect van voedingsingrediënten op de weerstand tegen voedselinfecties

Darminfecties zijn een groot gezondheidsprobleem. De behandeling tegen infecties wordt steeds moeilijker omdat verschillende bacteriële ziekteverwekkers resistent zijn tegen antibiotica. Daarom is het belangrijk te zoeken naar alternatieve manieren om dergelijke infecties te voorkómen. Eén van die manieren is het verbeteren van de weerstand tegen dergelijke infecties, bijvoorbeeld door de voeding. Om aan te tonen dat een voedingsproduct de darmgezondheid gunstig beïnvloedt en dus een gezondheidsclaim mag bevatten, is in de eerste plaats bewijs nodig uit humane studies. Echter, wanneer de effectiviteit van een veelbelovende voedingscomponent nog onvoldoende duidelijk is, is het noodzaak om allereerst via preklinisch onderzoek de werkzaamheid aan te tonen. Dit is ook regelmatig een vereiste van de Medisch Ethische Toetsingscommissie alvorens een humane interventie mag worden gedaan.

Darminfecties zijn een groot gezondheidsprobleem. Op basis van dit project kan geconcludeerd worden of bepaalde voedingsproducten in staat zijn de weerstand tegen darminfecties te verhogen.

In dit onderzoek wordt gewerkt met ratten.