NTS 20186044 Het gebruiken van zeer kleine deeltjes (nanobollen) om specifieke afweercellen te volgen in het lichaam met verschillende beeldvormende technieken
Celtherapie wordt toegepast voor de behandeling van uiteenlopende ziektes, zoals kanker, beenmerg transplantatie, stamcel therapie etc. Wij richten ons op immuunceltherapie. Hierbij worden afweercellen uit het lichaam van de patiënt gehaald en getraind om kankercellen te herkennen. Vervolgens worden deze getrainde cellen terug geïnjecteerd in de patiënt waar ze vervolgens de kankercellen opsporen en doden. Deze therapie is in sommige patiënten heel effectief, maar er is nog veel onbekend over de exacte werking. Bijvoorbeeld, wat gebeurt er met de cellen zodra ze in het lichaam zijn ingebracht, gaan ze naar de kankercellen, naar gezond weefsel, en hoe snel gebeurt dit? Het goed kunnen volgen van deze cellen is daarom noodzakelijk om de effectiviteit van celtherapie te begrijpen en verbeteren. Zeer kleine bolletjes ter grootte van nanometers (nanobollen) worden sinds enkele jaren gebruikt om kankercellen in het lichaam met behulp van beeldvorming zichtbaar te maken. Nanobollen kunnen worden geladen met verschillende stoffen, bijvoorbeeld medicijnen en contrastmiddelen. Voorbeelden van contrastmiddelen zijn radioactieve stoffen, fluorescente labels of ijzer, die we met verschillende beeldvormende technieken zichtbaar kunnen maken. Afweercellen zijn in staat om deze nanobollen op te nemen. Wanneer we deze gelabelde afweercellen terug injecteren in het lichaam kunnen we het gedrag van deze afweercellen volgen. In dit project ontwikkelen we nieuwe nanobollen met als doel het volgen van afweercellen in het lichaam. De bollen worden eerst met radioactieve stoffen geladen. Vervolgens worden ze bij de afweercellen toegevoegd. Met voldoende tijd gaan de afweercellen de radioactieve bollen opnemen (dit worden gelabelde afweercellen genoemd), waardoor we de afweercellen kunnen volgen. Dit onderzoek zullen we in eerste instantie uitvoeren in gezonde muizen en muizen met een tumor om te bepalen welk type nanobollen hiervoor het meest geschikt is en hoe we de afweercellen kunnen laden zonder hun functie aan te tasten. Daarna zullen we onderzoeken wat het effect van verschillen anti-kanker behandelingen (voorbeeld: radiotherapie, immuuncheckpoint remmers, etc.) is op het gedrag van deze gelabelde afweercellen.
Het kunnen volgen van afweercellen in het lichaam over een lange periode zal leiden tot een beter inzicht in de lokalisatie en interactie van deze cellen. Hierdoor zullen we beter begrijpen hoe immuuntherapie met afweercellen werkt. Op basis van deze informatie kan de therapie beter op de individuele patiënt worden afgestemd en kunnen we de effectiviteit verbeteren.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.